Header
Foto: Edwin Ruis

Waterloo 2015: de re-enactment

Zaterdag en vrijdag vond de re-enactment van de slag bij Waterloo plaats. Zo’n 5.253 mannen, 973 vrouwen en kinderen en 360 paarden namen deel aan de reconstructie van een van de meest tot de verbeelding sprekende historische veldslagen uit de Europese geschiedenis. Met gevaar voor eigen leven stortte Historiek zich in het strijdgewoel. Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en 44% van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.

Instructions for British Servicemen in Germany 1944

Instructies voor de vijand

“Instructions for British Servicemen in Germany 1944” vormt een mix van militaire instructies, waarschuwingen voor medelijden met de Duitsers en kennis over het land en zo goed als verslagen volk. Ook bevat het boekje tal van tips die in een reisgids niet zouden misstaan.

Lees verder

Kasteel Neuschwanstein volgens Adolf Hitler

100.000 euro voor sprookjeskasteel Adolf Hitler

Hitler was begin vorige eeuw vastbesloten kunstschilder te worden. Hij werd echter twee keer afgewezen door de kunstacademie in Wenen. In de periode voor de Eerste Wereldoorlog verdiende hij onder meer de kost door beschilderde ansichtkaarten te verkopen aan toeristen.

Lees verder

Dennis Jarvis’ Waterloo-panorama -detail met Wellington rechtsboven schuilend in een infanterie-square tijdens Franse cavalerieaanval

Mans En Garde: Napoleons cavalerie

Napoleons zwaarste cavalerie bestond uit regimenten cuirassiers en carabiniers à cheval. Beide herkenbaar aan hun metalen borstplaten en helmen. De Franse kurassiers personifieerden met hun harnasoverblijfselen uit ridderlijke tijden de Franse cavalerie. Zo trokken ze in 1914 nog ten strijde.

Lees verder

Hus huis in Konstanz, thans Hus museum (detail) – foto Ingeborg Kriegsman

Jan Hus, sterven als een ketter

Op 6 juli is het precies 600 jaar geleden dat Jan Hus werd veroordeeld tot de brandstapel tijdens het Concilie van Konstanz. Hij weigerde zijn ‘ketterse’ ideeën te herroepen en moest dat met de dood bekopen. Hus was een voorloper van Martin Luther, die dankzij de uitvinding van de boekdrukkunst veel meer bekendheid heeft gekregen.

Lees verder

De Maliebaan in Utrecht - cc

De Maliebaan. Een Utrechts machtscentrum

Utrecht was voor de Nederlandse nationaal-socialisten de ‘Hoofdstad der Beweging’, omdat daar hun leider Mussert in december 1931 de partij had opgericht en zijn ‘hoofdkwartier’ had gevestigd. Vanaf 1937 hield Mussert kantoor in het pand Maliebaan 35.

Lees verder

Schijnbedrieger en liedboekje, 1735 (KB)

Schijnbedrieger en liedboekje, 1735

Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten.

Lees verder

Spaans landschap

Niceto Alcalá Zamora, president van de Tweede Spaanse Republiek

Niceto Alcalá Zamora was van 1931 tot 1936 president van de Tweede Spaanse Republiek en drukte zijn stempel op de politieke ontwikkelingen gedurende die periode. Een briljant rechtsgeleerde, gematigd liberaal en overtuigs rooms-katholiek die zich door zijn regenteske houding weinig geliefd maakte.

Lees verder

Naamplaatje van korporaal Boortman (Uit: Onze slag bij Waterloo)

Nederlandse ooggetuige van de Slag bij Waterloo

Na de Slag bij Waterloo lag het slagveldterrein behalve met lijken en gewonden bezaaid met wapentuig en persoonlijke bezittingen van de militairen. Een bijzonder achterblijfsel, later uit de grond gehaald, is dit naamplaatje van een Nederlandse militair.

Lees verder

Postzegel naar aanleiding van '200 jaar Slag van Waterloo' (PostNL)

‘200 jaar Slag bij Waterloo’ met postzegel herdacht

“Op de achtergrond van het Nederlandse postzegelvel zie je het schilderij ‘De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre Bras’ uit 1824 van J.W. Pieneman. Op de vijf identieke postzegels staat een portret van Prins van Oranje van Henri Philippoteaux”.

Lees verder

De bronzen beitel (provincie NH)

3000 jaar oude bronzen beitel gevonden in grafheuvel

Hoewel slechts de helft van de grafheuvel intact is, vonden archeologen toch nog drie skeletten in de randen van de heuvel. Aan de voet van de heuvel vonden ze de unieke 3000 jaar oude bronzen beitel, die afkomstig blijkt uit Duitsland.

Lees verder

Napoleon in Waterloo

De aambeien van Napoleon

Er zijn nogal wat schilderijen waarop Napoleon zittend op een paard is afgebeeld. In 1815, tijdens de wereldberoemde Slag bij Waterloo, zagen zijn mannen hem echter minder vaak op een paard zitten dan ze gewend waren. Daar was ook wel een goede reden voor. De keizer had tijdens de slag last van aambeien.

Lees verder

Hanger met een Grieks erotisch gedichtje (Museum van Aquincum, Hongarije)

Grieks erotisch gedichtje

De toelichting in Aquincum was dat deze hanger ooit eigendom is geweest van een prostituee, al zou ik me ook Romeo-en-Julia-achtige situaties kunnen voorstellen waarin dit sieraad cadeau kan zijn gedaan. In elk geval: de eigenares spoort iemand aan om sexuele scrupules te laten varen.

Lees verder

Propagandaposter Mao Zedong: "Geliefde voorzitter, we zullen voor altijd trouw aan u zijn". Bron: University of Columbia

Het lijdensverhaal van Mao's onderdanen

Onder de Chinese dictator Mao Zedong (1893-1976) stierven tijdens de zogenoemde Grote Sprong Voorwaarts ongeveer 45 miljoen Chinezen aan de hongerdood. Ook in de jaren ervoor en erna kostte Mao's bewind miljoenen mensen het leven. De Noorse historicus Torbjørn Færøvik schreef hierover in 2012 een lijvige dieptestudie, die recent in het Nederlands verschenen is: Het rijk van Mao. Een lijdensverhaal (uitgeverij Ad Donker, 2015). Lees verder

Nederlandse miliciens bij Quatre Bras

Waterloo. Tweehonderd jaar strijd

Na de slag bij Waterloo begon de strijd om het historische gelijk. De Britten, altijd goed in het hard blazen op hun eigen loftrompet, claimden met succes de overwinning voor zichzelf. In de door hen geschreven geschiedenis is zelfs van de Pruisische bijdrage weinig overgebleven, laat staan de Nederlands-Belgische.

Lees verder

Carel Christiaan Antony Last, Triomftocht gehouden binnen Amsterdam op 19 juni 1865 ter gelegenheid der viering van den vijftigsten gedenkdag der overwinning bij Waterloo, 1865

Het herdenken van Waterloo

1865 was de laatste grote herdenking waar mensen bij aanwezig waren die de slag bewust hadden meegemaakt, niet alleen op het slagveld, maar ook in Amsterdam. Uiteraard waren er die in “angstige spanning den uitslag afwachtten”, maar hoe zat het met de mensen die op 9 oktober 1811 keizer Napoleon hadden toegejuicht toen hij Amsterdam bezocht?

Lees verder

Strijd om de Grebbeberg - Hennie Vaesen

Stripboek over de Strijd om de Grebbeberg

De strijd om de Grebbeberg is jarenlang een onderbelicht hoofdstuk geweest in de vaderlandse geschiedenis. Zeer onterecht. Bijna twee jaar heeft striptekenaar Hennie Vaessen uit Oosterbeek gewerkt aan zijn vierde historische stripboek, dat nu over de Grebbeberg gaat, waar 75 jaar geleden hard werd gevochten.

Lees verder

Alaska - cc

WO2-piloot overleefde 81 dagen in wildernis van Alaska

Het was op 29 december 1943 toen de familie Crane op 5464 Baltimore Avenue in Philadelphia het gevreesde telegram ontving. Een jeugdige bezorger van Western Union overhandigde het bericht van het ministerie van Defensie persoonlijk aan Sonia Crane. De boodschap: uw zoon is al ruim een week vermist in Alaska.

Lees verder

Schilderij van Vasily Surikov (1848-1916) over de executie van de Streltsy op het Rode Plein, 1881. Bron: Wikimedia

Standaardbiografie Peter de Grote nu in het Nederlands

Peter de Grote is de eerste Russische tsaar die met vreedzame doelstellingen West-Europa bezoekt. Met de daar opgedane kennis weet hij Rusland in meerdere opzichten te moderniseren. Maar hoe modern Peter de Grote ook lijkt, hij is, net als veel van zijn tijdgenoten, op momenten ook ongekend meedogenloos.

Lees verder

Grootveld in zijn tempel. (GVNL - IISG))

Provo als mediafenomeen 1965-1967

Vijftig jaar geleden stond Provo in het centrum van de publieke belangstelling. Met hun ludieke acties, happenings op het Spui en Wittefietsenplan trokken ze wereldwijd media-aandacht.

Lees verder

Chinese atlas reproduktie Meermanno.(Den Haag 20-04-15) Foto:Frank Jansen

Boek van de maand: de ‘Chinese atlas’

Dit boek heet in het Chinees Kwang-yu-t’u. Dat heb ik van horen zeggen, want ik kan geen Chinees lezen. Bovendien ontbreekt de titelpagina aan dit exemplaar. Wat ik wel weet, is dat de ‘Chinese atlas’, zoals het werk in Meermanno bekend staat, waarschijnlijk uniek is.

Lees verder