Header
© Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, foto: Margareta Svensson

Beroemde Oranjezaal twee maanden te bezoeken

De centrale “Oranjezaal” in Huis ten Bosch vormt de kern van de nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik. De kunstwerken in deze beroemde zaal werden tussen 1648 en 1651 gemaakt door een aantal schilders die daartoe waren geselecteerd door Jacob van Campen en Constantijn Huygens in samenwerking met de weduwe van Frederik Hendrik, Amalia van Solms. Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en 46% van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.

Mohammed en het ontstaan van de islam – Marcel Hulspas

Mohammed en het ontstaan van de islam

Het is bijna cliché: stukjes over de historische Mohammed beginnen met een verwijzing naar de negentiende-eeuwse Franse geleerde Ernest Renan, die ooit schreef dat de islam was ontstaan en gegroeid “in het volle licht der geschiedenis”. Hij vergiste zich.

Lees verder

Jacob van Maerlant, Rijmbijbelfragmenten, ca. 1325 (KB)

Rijmbijbelfragmenten van Jacob van Maerlant (ca. 1325)

Jacob van Maerlant (ca. 1235-1300) voltooide zijn Scolastica in 1271. Het is de eerste Middelnederlandse vertaling van de bijbelse geschiedenis, gebaseerd op de 'Historia scholastica' van Petrus Comestor uit de twaalfde eeuw.

Lees verder

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Minder geld overheid bij vondst WOII-explosieven

Bij de nieuwe Bommenregeling is het credo 'zelf betalen, tenzij' en biedt de overheid alleen nog een sober vangnet voor excessieve kosten. Alleen als er onvoorziene, excessieve kosten zijn, kan een beroep worden gedaan op de collectiviteit van gemeenten via het gemeentefonds.

Lees verder

Kwikthermometers waarbij de graden niet in Fahrenheit maar in Celsius weergegeven worden - cc

Gabriel Fahrenheit, uitvinder van de kwikthermometer

De Duitse natuurkundige Gabriel Fahrenheit is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de kwikthermometer. Op de eerste thermometers werd de temperatuur dan ook niet afgemeten in graden Celsius, maar in graden Fahrenheit.

Lees verder

De mobiele tour Lichtspoor

NEMO, Boerhaave en Teylers slaan handen ineen

Volgende week wordt de mobiele tour Lichtspoor van NEMO, Museum Boerhaave en Teylers Museum gelanceerd. Met deze tour, die te spelen is in de drie musea, komen bezoekers alles te weten over licht. Objecten uit het ene museum worden gekoppeld aan objecten uit de andere musea.

Lees verder

National Geographic Historia

Nieuw geschiedenistijdschrift gelanceerd

Dinsdag presenteerde National Geographic Nederland-België een nieuw algemeen geschiedenistijdschrift: ‘National Geographic Historia’. Het zal naast de reguliere Nederlandstalige ‘National Geographic’ vier keer per jaar gaan verschijnen. Is geschiedenis zo populair of zijn zij gek? De toekomst zal het uitwijzen. Hoe dan ook vanaf vandaag is Nederland een papieren geschiedenistijdschrift rijker: National Geographic Historia. Het nieuwe blad verschijnt op een iets …

Lees verder

Wondermiddeltje tegen dronkenschap

Wondermiddeltje tegen dronkenschap

"Het COZA POEDER heeft het huiselijk geluk van duizenden gezinnen hersteld, duizenden personen van schaamte en oneer gered en deze personen tot levenslustige en nuttige leden der maatschappij herschapen." Lees verder

Centrale hal van het oude postkantoor op de Neude (cc - Rijnboutt)

Bibliotheek Utrecht verhuist naar oude postkantoor Neude

Over de verhuizing van de Centrale Bibliotheek van Utrecht naar het monumentale pand op de Neude wordt al lang gesproken. Aanvankelijk was de gemeente geen voorstander van een verhuizing naar het oude postkantoor, maar een nieuw plan van de eigenaar wordt nu haalbaar geacht.

Lees verder

Bacchant, Adriaen de Vries, 1626. Foto: Jan Kees Steenman

Rijksmuseum toont werk 'Nederlandse Michelangelo'

Het gaat om het werk 'De Bacchant' dat beschouwd wordt als een van de beste werken van Adriaen de Vries, ook wel de 'Nederlandse Michelangelo' en de 'keizerlijk beeldhouwer' genoemd. Tot voor kort ontbrak werk van deze kunstenaar in de Nederlandse collecties.

Lees verder

Tour de France in Nederland. Eerste etappe (Amsterdam-Brasschaat-Antwerpen). Het peloton op de Zandvoortselaan tussen Zandvoort en Heemstede, 8 juli 1954. (cc - Nationaal Archief)

Le Tour d'Hollande

Nederland kent een rijke geschiedenis met het organiseren van de Tourstart. Met Utrecht inbegrepen staat de teller op zes. Geen enkel ander land buiten Frankrijk mocht zo vaak de start organiseren. De eerste keer dat de Tour de France ons land aandeed was in 1954.

Lees verder

Lachende zot (Jacob Cornelisz. van Oostsanen) - ca. 1500

Historische moppen – deel 5: Vroegmoderne tijd

Geschiedenis is bij uitstek een vak waarover veel moppen de ronde doen. In een aantal artikelen komen de beste en slechtste grappen (het is maar wat uw smaak is) voorbij. Vandaag een aantal moppen over een de vroegmoderne tijd, het tijdvak van circa 1450 tot 1800.

Lees verder

Het joodse koninkrijk van Himyar en de christelijke martelaars van Nadjrân (detail cover)

Het joodse koninkrijk van Himyar

Himyar is niet wereldberoemd, maar wel belangrijk. In de eerste plaats omdat de Arabische joden en christenen, samen met de mensen van de Hums-beweging, de modellen zijn geweest voor de profeet Mohammed. Een tweede reden is dat de gebeurtenissen in Himyar een stevige contrapunt plaatsen bij het standaardbeeld waarin joden in conflicten met christenen altijd de slachtofferrol hebben.

Lees verder

Een kolfje naar zijn hand - © Henk Boudewijns

Een kolfje naar zijn hand

Deze uitdrukking is ontleend aan het vroeger algemeen voorkomende kolfspel. Bij dit spel moesten de deelnemers de bal door middel van een stok naar een bepaald doel slaan. Met het kolfje bedoelt men de kolfstok waarmee de bal wordt voortgeslagen.

Lees verder

Kasteel Trompenburgh 's Graveland - cc

Historische buitenplaatsen rond Amsterdam

Tussen 1600 en 1900 heeft Nederland duizenden buitenplaatsen gekend, die voornamelijk in Holland en Utrecht lagen en dienden als buitenverblijven voor rijke kooplieden en regenten.

Lees verder

Veldbed van Willem II

Het veldbed van de kroonprins

De Slag bij Waterloo was voor de Prins van Oranje – ‘de held van Waterloo’ – het hoogtepunt van zijn militaire carrière. Behalve schilderijen en prenten over zijn heldendom, zijn er veel gebruiksvoorwerpen bewaard uit zijn jeugdjaren in het leger. Lees verder

Jan Pieterszoon Coen: de koopman-koning in Azië

Jan Pieterszoon Coen: de koopman-koning in Azië

Jan Pieterszoon Coen is bewonderd als stichter van Batavia, maar ook verguisd omdat hij als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in 1621 op bloedige wijze de Banda-eilanden onderwierp.

Lees verder

V-J Day in Times Square - Alfred Eisenstaedt

Beroemde bevrijdingskus werd gegeven om 17:51 uur

Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt een beroemde foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day in Times Square, gepubliceerd in TIME. Uiteindelijk werd het een van de beroemdste bevrijdingsfoto’s ooit gemaakt.

Lees verder

Mensen staan bepakt en bezakt te wachten bij de goederenwagons van een trein in doorvoerkamp Westerbork, 1942-1945

Plannen voor Holocaust-museum in Hollandsche Schouwburg

Het Nationaal Sjoa Museum, dat onder meer ontwikkeld kan worden dankzij financiële steun van het vfonds, moet straks het complete verhaal vertellen van de uitsluiting, deportatie en moord op ruim drie kwart van de joden uit Nederland (de Sjoa).

Lees verder