Header
Benito Mussolini op een postkaart uit de jaren 1940

Benito Mussolini had 'gigantisch minderwaardigheidscomplex'

Elke keer als Adolf Hitler in de jaren 1936-1939 een nieuw gebied veroverde, leek Mussolini onzekerder en jaloerser te worden. Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en bijna 50 % van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.

Archiefstuk BHIC

Schijt aan den Koning!

"Ik heb schijt aan den Koning, niet één hoop, maar wel twéé, als ik eenen grooten hoop stront had, zoude ik hem dien op zijn kop zetten!"

Lees verder

Helmuth Leif Rasmussen - Bron: bt.dk

Deense oorlogsmisdadiger onder vuur

De officieel nog onbekende man wordt verdacht van betrokkenheid bij massamoord op Joden in Wit-Rusland. Vermoedelijk gaat het om de 90-jarige Helmuth Leif Rasmussen.

Lees verder

Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen

De Koloniale Reserve en de Nijmeegse Vierdaagse

In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen.

Lees verder

Onder de plak zitten - © Henk Boudewijns

Onder de plak zitten

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij "iemand in de luren leggen" nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Lees verder

Gezicht op kasteel Bentheim - Jacob van Ruisdael, 1653 (National Gallery of Ireland, Dublin)

Kasteel Bentheim door de ogen van Jacob van Ruisdael

De beroemde Nederlandse schilder Jacob van Ruisdael was dol op de Duitse stad Bentheim. Meer bepaald was hij verzot op het middeleeuws kasteel van de stad aan de grens bij Oldenzaal. Lees verder

De opa van Alex Dekker

Mijn opa was een Duitser

Herbert Noah (1908-1985) was een Duitse onderofficier die tijdens de oorlogsjaren in Alkmaar was gelegerd. In Alkmaar ontmoette hij mijn oma, die hij in augustus 1944 verliet.

Lees verder

Kaart met de Jappenkampen in Nederlands-Indië (detail)

Een meisje van acht in een Jappenkamp

Twee jaar lang leefde Lise Kristensen samen met haar moeder, jongere zusje Karin en babybroertje Lasse onder erbarmelijke omstandigheden in een Jappenkamp.

Lees verder

Cover van The Sun

Beelden opgedoken van koningin Elizabeth die Hitlergroet brengt

The Sun heeft het spottend over “Their Royal Heilnesses”, maar schrijft wat verder ook dat er geen bewijzen zijn dat koningin Elizabeth ooit nazi-sympathieën heeft gekoesterd.

Lees verder

Herrgott von Bentheim - Crucifix van Bentheim (Historiek)

Herrgott von Bentheim - Crucifix van Bentheim

Tijdens een bezoek aan Kasteel Bentheim zou je er zo voorbij lopen: de Crucifix van Bentheim.

Lees verder

Opéra Royal de Wallonie ('s avonds) in Luik - cc

Het historische operagebouw van Luik

Dankzij een besluit uit 1816 van de Nederlandse koning Willem I werd er in 1818 in het centrum van Luik begonnen met de aanleg van een nieuw operagebouw in neoclassicistische stijl (inclusief schitterende marmeren pilaren).

Lees verder

Mitsubishi biedt excuses aan

Excuses Mitsubishi aan Amerikaanse oorlogsgevangenen

In totaal verrichten tijdens de oorlog zo'n twaalfduizend Amerikanen dwangarbeid in Japan. Ongeveer 1100 van hen overleefden dit niet.

Lees verder

Tolprivilege van Amsterdam (Stadsarchief)

Oudste document Amsterdam tentoongesteld

Op 27 oktober 1275 verleende graaf Floris V de Amsterdammers tolvrijheid. Mensen rond de zogenaamde 'Amestelledamme' kregen het recht op vrije vaart door het graafschap Holland.

Lees verder

Julius en Ethel Rosenberg

De zaak Ethel Rosenberg

De Rosenbergs werden in New York door middel van de elektrische stoel geëxecuteerd wegens het doorspelen van atoomgeheimen aan de Sovjet-Unie.

Lees verder

Leila Chudori op de Tong Tong Fair (copyright: Tong Tong Fair/ foto: Henriette Guest)

Indonesische literatuur reanimeert het zwarte gat van 1965

Tussen oktober 1965 en maart 1966 is Indonesië in de greep van een brute communistenjacht. Ruim 2.000.000 vermeende communisten worden gedeporteerd, gemarteld en vermoord, onder wie vele onschuldige burgers.

Lees verder

Embleem van het Thule Gesellschaft, 1919. Bron: http://black.greyfalcon.us/

Historische essays over de Tweede Wereldoorlog

De moord op Walter Rathenau, de betrokkenheid van Albert Speer bij de massamoord op de Joden, het Duitse Thule-genootschap als voedingsbodem van de nazibeweging en grappen uit de nazitijd. Lees verder

Enkele van de gevonden schoenen (Arcadis)

Archeologen stuiten op eeuwenoude vuilnisbelt

Bijzonder aan het onderzoek zijn de vele metaalvondsten en de tweehonderd leren schoenen en schoenzolen, die goed bewaard zijn gebleven in de natte bodem. Ook zijn er drie heiligenbeeldjes gevonden.

Lees verder

Gentse feesten (wiki)

Gentse Feesten: van gemeentefeest tot bruisend stadsfestival

Het begon bijna twee eeuwen geleden als initiatief van de burgerij, om het werkverzuim van arbeiders in te dammen: voortaan één centraal stadsfeest per jaar in plaats van talloze wijkkermissen.

Lees verder

Oskar Groning tijdens de oorlog

4 jaar cel voor ‘Auschwitz-boekhouder’ Oskar Gröning

Hij zou tussen mei en juni 1944 als bewaker in Auschwitz hebben gewerkt. Volgens de openbaar aanklager in Hannover hielp Gröning bij de moorden. Hij zou onder meer bagage hebben afgepakt van gevangen die net in het kamp aankwamen.

Lees verder

Fragmenten van de kogge (Gemeente Deventer)

Kogge en punter gevonden bij Deventer

In de uiterwaarden IJssel bij Deventer is deze week het wrak van een eeuwenoude punter gevonden. Het wrak bevindt zich op enkele tientallen meters van de locatie waar twee weken geleden al een kogge werd gevonden.

Lees verder

Joseph Goebbels op een nazi-poster

Royalty's voor erven Joseph Goebbels

Bijzonder is dat de nabestaanden vertegenwoordigd worden door Cordula Schacht, een dochter van Hjalmar Schacht (1877-1970), die onder Hitler minister van Economische Zaken was. Wie de nazaten precies zijn is niet bekend. Vermoed wordt dat het om broers en zussen van Joseph Goebbels gaat.

Lees verder

Vaticaanstad (cc - Mark de Man)

Kat-en-muis-spel tussen SS’er en Vaticaanse priester

Een Ierse priester, een Britse butler, een Italiaanse graaf en een Britse militair. Het was geen alledaags viertal dat tezamen “de Raad van Vier” vormde. Met het Vaticaan als uitvalsbasis hielp de verzetsgroep in Rome enkele duizenden geallieerde krijgsgevangenen en Joden ontsnappen aan de nazi’s.

Lees verder