Header
Computerreconstructie van de superhenge

'Ondergronds Stonehenge ontdekt'

Op zo'n drie kilometer van het wereldberoemde megalithische monument Stonehenge hebben onderzoekers, verborgen onder de grond, een andere prehistorische stenenrij ontdekt. Lees verder

Historisch Nieuwsblad organiseert ‘Geschiedenis Festival’

In de Maand van de Geschiedenis organiseert het Historisch Nieuwsblad in Haarlem een veelzijdig Geschiedenis Festival met sprekers, debatten, lezingen, workshops en zelfs een echte stand-up historyteller. Het festival vindt plaats op zondag 18 oktober. Kaarten zijn te bestellen via geschiedenisfestival.nl.

Emigratie van de Hugenoten, 1566 - Jan Antoon Neuhuys (ca. 1891)

Migratiegolf overvalt West-Europa - in 1685

In 1685, nu 330 jaar geleden, veroorzaakte de Franse koning Lodewijk XIV een emigratiegolf waardoor 200.000 Hugenoten West-Europa overspoelden.

Lees verder

Couveuse - cc

Couveuse redde al miljoenen kinderen het leven

Bijzonder om bij stil te staan is dat te vroeg geboren baby's, voor de introductie van de couveuse, vaak in een pot met veren werden gelegd, in de hoop dat ze zo de eerste kritieke levensfase zouden overleven...

Lees verder

Werk van William Turner

William Turner-expositie in Enschede en Zwolle

Volgens de musea is Turner voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.

Lees verder

Constructie voor de lichting van de IJssselkogge (ArcheoProjecten)

Bergingsoperatie middeleeuwse IJsselkogge van start

De komende drie maanden zijn duikers en bergers onder water bezig met archeologisch onderzoek en de bouw van de constructie voor de lichting van het middeleeuwse schip.

Lees verder

Schilderij van Jan Dunselman. De val van Liduina op het ijs

Tentoonstelling over Liduina, de heilige van Schiedam

De heilige Liduina leefde in de vijftiende eeuw. Door een val op het ijs was zij vanaf haar vijftiende aan bed gekluisterd. Gedurende haar ziekbed kreeg ze visioenen en vonden in haar bijzijn wonderen plaats.

Lees verder

Oorlogen overzee

Nederlandse oorlogen overzee, 1595-1814

In de vroegmoderne tijd vochten de VOC, WIC en de Nederlandse staat talrijke gevechten uit buiten Europa.

Lees verder

Voordelige nostalgische televisieseries:

Kasteel van Hirosaki - cc

Eeuwenoud kasteel opgekrikt en verplaatst

In de komende twee maanden zal de toren 80 meter verplaatst worden, zodat de muur kan worden gerestaureerd.

Lees verder

Hieros gamos

Vrijen met God

In het verre verleden was seksualiteit sterk verbonden met heiligheid en de goden. Vruchtbaarheid speelde hierin een cruciale rol.

Lees verder

Slaven-tetris

Slaven-tetris verwijderd van spelplatform

Met het spel, bedoeld voor kinderen van 11 tot 14 jaar, wilde de Deense spelmaker Simon Egenfeldt kinderen naar eigen zeggen op een speelse manier met het verleden confronteren.

Lees verder

Het nieuwe Biesboschmuseum

Van Bies naar Bevers

De geschiedenis van de Biesbosch toont hoe Nederland als waterland kwetsbaar is, maar ook welke kansen dit ons biedt.

Lees verder

Gerard Brom

Gerard Brom: de 'katholieke Huizinga'

In de geschiedenis van de herleving van het katholieke volksdeel in Nederland nam de katholieke intellectueel Gerard Brom (1882-1959) - alias 'de katholieke Johan Huizinga' - een centrale plaats in.

Lees verder

Gouden koets op het Binnenhof - cc

Demonstratie tegen Gouden Koets op Museumplein

Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering 'Hulde der Koloniën' die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken. Lees verder

Montecelio, M.C. Escher, maart 1924, Oost-Indische inkt op papier - © The M.C. Escher Company BV, Baarn

Onbekend werk van M.C. Escher ontdekt

Conservator Micky Piller onderzocht de tekening en ontdekte dat de afbeeldde stad Montecelio is, een stadje ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Rome. Lees verder

Landschap met Cimon en Efigenia (detail), 1608, olieverf op doek

Claes Jacobsz van der Heck: een onbekende meester

Vanaf 1636 produceerde de werkplaats van Van der Heck volgens een vast format een groot aantal gezichten op de ruïnes van de abdij en het kasteel van Egmond en op het dorp Egmond aan Zee. Lees verder

Graftoren in Palmyra - cc

'Graftorens Palmyra opgeblazen door IS'

De graftorens staan in de Vallei van de Tombes, een ongeveer één kilometer lange necropolis ten westen van de historische stad Palmyra.

Lees verder

Non Mariana kwijnt weg terwijl haar geliefde Chamilly haar verlaat...

Zeventiende-eeuwse hartenkreten

Vijf brieven van een wanhopige Portugese non spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze smeekt haar geliefde officier Chamilly haar niet te verlaten, maar deze vertrekt noodgedwongen en ontpopt zich als een uitstekend veldheer…in Grave.

Lees verder

Jodenbreestraat in Amsterdam, ca. 1884

Amsterdam gaat erfpachtboetes Joden terugbetalen

Twee jaar geleden werd duidelijk dat Amsterdam een aanzienlijk aantal Joodse oorlogsslachtoffers beboette omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald. Lees verder

Yad Vashem

Postuum Yad Vashem-onderscheiding voor Pater Sebaldus

Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. Lees verder

Het volk: antisocialistisch dagblad - 6 augustus 1914

Duizenden Belgische kranten uit de Eerste Wereldoorlog online

De collectie bestaat enerzijds uit ‘legale’ publicaties die uitgegeven werden met toestemming en onder censuur van de bezettende Duitse overheid en anderzijds uit frontblaadjes en ‘illegale’ publicaties. Lees verder

Naturalis vindt vijf triceratopsen (Naturalis)

Naturalis vindt vijf Triceratopsen

Onderzoekers van Naturalis in Leiden hebben op een ranch in Wyoming skeletten van vijf Triceratopsen gevonden. Er zijn inmiddels al vierhonderd botten blootgelegd.

Lees verder

Egyptisch beeldje uit tijd van farao Amenhotep III (1391-1353 v.Chr.) Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Egyptische collectie RMO uitgebreid met tempelbeeldje

Het verworven beeldje heeft volgens het museum de kenmerkende gelaatstrekken van farao Amenhotep III, zoals de amandelvormige ogen en de schminkstreep langs de bovenrand van het oog naar de slaap.

Lees verder

Hortus Botanicus in Amsterdam - cc

Hermitage verwarmt planten Hortus Botanicus

Dankzij een bijzonder duurzaamheidsproject worden de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus in Amsterdam straks verwarmd door de Hermitage in Amsterdam.

Lees verder

Rijksmuseum - Nacht van de Geschiedenis

Nacht van de Geschiedenis opnieuw in Rijksmuseum

De Nacht van de Geschiedenis, de jaarlijkse afsluiting van de Maand van de Geschiedenis vindt dit jaar opnieuw plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. Lees verder

Weg met die ouderdomskwaaltjes!

Weg met die ouderdomskwaaltjes!

Lees met ons mee in de kranten, op zoek naar de wondermiddeltjes van de negentiende en twintigste eeuw.

Lees verder

Foto die Cobie Douma in 1945 maakte van bagage van evacués uit Grou die naar Leeuwarden zouden vertrekken (Coll. Nederlands fotomuseum)

Limburg en Friesland, verbonden door de oorlog

Januari 1945: Maandenlang hing de dreiging al in de lucht: Roermond en directe omgeving moest worden ontruimd. Nu de stad in de frontlinie kwam te liggen was het niet langer veilig voor de burgerbevolking.

Lees verder

Verhuizing Historiek naar TRUE voltooid 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde zeer positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en bijna 50 % van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.