Header
Beeldenstorm in een kerk (Dirck van Delen, 1630)

De Beeldenstorm. Van oproer tot Opstand in de Nederlanden

Al vanaf het begin heeft de Beeldenstorm eerder een georganiseerd en geregisseerd, dan een spontaan karakter. In veel plaatsen in Noord en Zuid huren de prille calvinistische kerkenraden werklui in om de beelden op enigszins ordelijke manier te verwijderen. Lees verder

Portret van Oopjen Coppit - Rembrandt van Rijn

'Aankoop Rembrandts klap in gezicht van de burger'

Als de schilderijen zo’n enorme culturele waarde vertegenwoordigen, waarom staat de Franse regering de verkoop dan toe? En secondo: nog niet zo lang geleden bezuinigde Halbe Zijlstra zo’n 200 miljoen op de culturele sector. Lees verder

Binnenhof (cc - Sander van der Wel)

'Binnenhof 5,5 jaar dicht vanwege renovatie'

Als het aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst) ligt gaat het hele Binnenhof vanaf 2020 voor een periode van 5,5 jaar dicht. Dit in verband met een grootscheepse renovatie.

Lees verder

Zelfportret van Godefridus Schalcken (detail)

Het betoverende kaarslicht van Godefridus Schalcken

Tijdens zijn leven was hij een beroemdheid in de Europese schilderswereld: Godefridus Schalcken (1643-1706). Vandaag de dag doet zijn naam lang niet bij iedereen een lampje branden.

Lees verder

Spiegel Historiael, 1325-1335

Spiegel Historiael, 1325-1335

Deze in de volkstaal geschreven wereldgeschiedenis op rijm beschrijft de geschiedenis vanaf de schepping tot het jaar 1250.

Lees verder

Tekening van het spitsroeden lopen in Kriegsbuch (1525) van Jost Ammann

Spitsroeden lopen

Iemand die spitsroeden moet lopen is fout geweest, moet zijn schuld erkennen en hoongelach incasseren. De term is oorspronkelijk afkomstig uit de militaire wereld en heeft tegenwoordig in de volksmond zelfs een derde, wat vriendelijker betekenis gekregen.

Lees verder

Dafne Schippers (Eric van Leeuwen - GDFL)

Het Dafne-effect (in sporthistorisch perspectief)

Het Dafne-effect is in de sportgeschiedenis beter bekend als het Ard-en-Keesie-effect. In de jaren 60 en 70 toen Ard en Keessie hun successen behaalden, zou er sprake zijn geweest van een sterke groei van de schaatssport in Nederland. Lees verder

Heksenkeuken

'Ghespoock van vrouwen op den besem'

Tussen 1450 en 1700 was de bevolking van een groot deel van Europa doodsbenauwd voor heksen. De angst hing nauw samen met de vele risico’s van het dagelijks leven. Lees verder

Werk aan een waterput (BAAC)

Groot Romeins villaterrein gevonden in België

Volgens cultuurhistorisch onderzoeksbureau BAAC gaat het om een zogenaamde villa rustica, oftewel een luxe boerenbedrijf uit vermoedelijk de eerste en/of tweede eeuw na Christus.

Lees verder

Propagandabeeld van Vladimir Lenin

Vladimir Lenin (1870-1924)

Vladimir Lenin, Russische revolutionair. Eerste leider van de Sovjet-Unie en naamgever van het leninisme. Een beknopte biografie.

Lees verder

Romeins Leuth (Still voordekunst)

Romeins Leuth

Een unieke vondst, aangetroffen in een waterput: een stukje van een menselijke schedel die met geweld lijkt te zijn ingeslagen. We hebben dus te maken met iemand die in de eerste eeuw is vermoord.

Lees verder

De vijf stolpersteine (privefoto)

Gedenkstenen Joodse familie gestolen

Mogelijk gaat het de dieven om het bronslaagje op de stenen. De stenen bevonden zich in de Voorstraat in Spijkenisse, waar de familie Levie tot hun deportatie in 1942 woonde.

Lees verder

Massagraf met soldaten van Napoleon gevonden - © Denkmalamt Frankfurt am Main

Massagraf met soldaten van Napoleon gevonden

Het gaat naar schatting vier tot zes weken duren om alle skeletten bloot te leggen. Of de soldaten bezweken aan verwondingen opgedaan tijdens gevechten, of bijvoorbeeld aan een tyfusepidemie moet nader onderzoek uitwijzen.

Lees verder

Promotieposter voor de film ''Michiel de Ruyter'

'Michiel de Ruyter' teruggetrokken uit Gouden Kalf-competitie

Uit protest. Volgens de producent zijn er veel te weinig publieksfilms genomineerd bij het prijzengala van de Nederlandse film.

Lees verder

Rijksmuseum - 2014 - John Lewis Marshall

Rijksmuseum in top 10 beste musea ter wereld

"Onbetwiste wereldklasse wat betreft vroeg-renaissancistische en moderne Europese schilderijen"

Lees verder

Het Industriegebouw in Rotterdam

Het Industriegebouw in Rotterdam

Na de Tweede Wereldoorlog moest de bedrijvigheid terugkeren in de vernietigde binnenstad van Rotterdam. In 1951 opende aan de Goudsesingel het het Industriegebouw, een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen van de stad.

Lees verder

het achterhuis

De publicatie van Het Achterhuis

Bij verschijning hadden de toenmalige serieuze literatuurcritici het boek uitbundig geprezen. Paradoxaal genoeg verdween 'Het Achterhuis' als literaire tekst met het groeien van de internationale roem in Nederland echter steeds meer van de kaart. Lees verder

Oranjezaal van Huis ten Bosch

Veel kaarthouders Oranjezaal komen niet opdagen

Zuur voor de mensen die buiten de boot vallen is dat de gelukkigen die wel kaarten wisten te bemachtigen in veel gevallen niet op komen dagen.

Lees verder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Vernieuwing Ons' Lieve Heer op Solder na 6 jaar afgerond

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal in de Amsterdamse binnenstad. Het is een van de oudste musea van Nederland.

Lees verder

Hirohito

De 'Sjoa' onder keizer Hirohito

Hirohito was van 1926 tot 1989 als 124e keizer van Japan aan de macht, nadat hij in 1921 regent was geworden. Zijn regeerperiode kenmerkte zich door allerlei conflicten en oorlogen, maar wordt ondanks alle geweld aangeduid als 'showa', wat in het Japans vrede of harmonie betekent.

Lees verder

Het Haagse portret van Baruch Spinoza, ca. 1665.

Spinoza: een rationalistische mysticus

Spinoza werd in 1632 geboren in Amsterdam en was van Sefardisch-Joodse afkomst. Hij groeide op in een Orthodox Joods milieu, maar begon al snel moeilijke geloofsvragen te stellen.

Lees verder

Kunstvervalsingen

Avonturen en mislukkingen van meestervervalsers

‘Dieven van andermans creativiteit.’ Zo noemde de beroemde schilder en graveur Albrecht Dürer (1471-1528) kunstvervalsers, mensen aan wie hij een bloedhekel had omdat ze zijn kunst namaakten.

Lees verder

Weet jij wat een cirkelbed is?

Weet jij wat een cirkelbed is?

Werknemers die in de zorg werken of daar een affiniteit mee hebben, kunnen hun hart ophalen. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft oude foto’s van de ziekenhuizen online gezet.

Lees verder

Gouden Koets op Prinsjesdag - cc

"Dag Gouden Koets! Tot in het museum..."

De restauratie van de Gouden Koets gaat maar liefst drie tot vier jaar duren. Daarna kan de koets weer gebruikt worden. Maar dat gaat niet gebeuren.

Lees verder

Verborgen verleden

'Verborgen verhalen'

‘Verhalen’ over geschiedenis, historische gebouwen en producten van kunst en kunstnijverheid dienen de feiten van hun herkomst, betekenis en uniciteit te geven, geen praatjes voor de vaak of overdreven geheimzinnig gedoe

Lees verder

Dontieverzoek Historiek 

De verhuizing naar onze nieuwe host, TRUE, is inmiddels voltooid. Onlangs berichtten wij u over deze noodzakelijke verhuizing. U reageerde positief op ons steunverzoek. Al ruim 300 mensen gaven een donatie en bijna 50 % van het benodigde bedrag is binnen. Heel erg bedankt! We proberen de komende tijd alle donateurs persoonlijk te bedanken.