Header
Joseph-Noel Sylvestre, The Sack of Rome by the Barbarians in 410. 1890

Wachten we op de barbaren?

Onze eigen Europese geschiedenis is mede getekend door brandstapels, guillotines, martelingen en martelaren, slavernij en rooftochten, maar dat alles hebben we gehad, dat is lang geleden en nu voorbij. Bij ons heerst nu beschaving. Dat denken we. Lees verder

Protestrede van Cleveringa is 'beste speech van Nederland'

6 oktober 1940 - De Ariërverklaring wordt naar ambtenaren gestuurd

Vanaf 6 oktober 1940 worden er in opdracht van de Duitse bezetter vraagformulieren naar ambtenaren gestuurd om uit te zoeken welke ambtenaren van Joodse afkomst zijn.

Lees verder

Joseph Luns en Kennedy

Pijnlijke uitspraken van Nederlandse politici

Een serie pijnlijke uitspraken en taalblunders van Nederlandse politici.

Lees verder

Inv. Nr 955 - Huygh Pietersz Voskuyl - Zelfportret, c. 1638 - Mauritshuis Den Haag

Selfies uit de Gouden Eeuw

Het Mauritshuis in Den Haag toont vanaf 8 oktober in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Hollandse schilderkunst.

Lees verder

Goudstaven - cc

De Sovjet-Unie en de Spaanse Burgeroorlog

Eind oktober 1936 verliet een klein konvooi van schepen de haven van Cartagena en zette koers naar Odessa met aan boord het grootste deel van de Spaanse goudvoorraad. Het goud was bestemd voor Rusland met de bedoeling er wapens voor te kopen.

Lees verder

Salomon Verveer, Een namiddag te Katwijk aan zee, 1836. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Haagse meesters van de romantiek. De gebroeders Verveer herontdekt

In het Joods Historisch Museum is tot en met 1 november een tentoonstelling te zien van de Haagse broeders Verveer. Een artikel over de achtergrond van deze broers én de tentoonstelling.

Lees verder

Enkele objecten uit de tentoonstelling

Tentoonstelling en boek: Nederland in 51 voorwerpen

In het boek, samengesteld door Wim Brands en Jeroen van Kan, worden ruim vijftig typisch Nederlandse objecten beschreven door evenzoveel schrijvers. Objecten die volgens hen een speciale betekenis hebben gekregen door ons, door de manier waarop wij ermee omgaan. Lees verder

Grote triomfboog in Palmyra - cc

'Triomfboog Palmyra opgeblazen door IS'

De triomfboog was een van de meest gezichtsbepalende monumenten van de 2000 jaar oude ruïnestad, die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Lees verder

100.000 euro voor postzegel van 25 cent

102.000 euro voor postzegel van 25 cent

Op de postzegel van 25 cent wordt koning Willem III afgebeeld.

Lees verder

Het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam

Rotterdamse bombardementen in beeld

Nooit sprak Pietje Edelman over zijn oorlogservaringen, totdat hij in een winkel in gesprek raakte met Annemiek Littlejohn van Kamp Amersfoort. Edelman begon te schrijven en vooral te tekenen over wat hij in de jaren 1934-1947 heeft meegemaakt.

Lees verder

Pagina uit het boek

V = Vorm - Nederlandse vormgeving 1940-1945

De Nederlandse vormgeving in de jaren 1940-1945 is een onderwerp dat in de designgeschiedenis nog geen plaats heeft gekregen. Lees verder

Trechterbeker als grafgift

Dalfsen zelf de boer op met archeologische ontdekking

Er wordt onder meer gewerkt aan een reizende tentoonstelling, in samenwerking met het Drents Museum. Musea in bijvoorbeeld Polen, Rusland en Duitsland zouden dan een deel van de archeologische vondst kunnen exposeren. Lees verder

Textiele boekband, ca. 1615

Textiele boekband, ca. 1615

Witte zijde, geborduurd met vele kleuren zijde en metaaldraad, grotendeels in reliëf, met parels, over houten platten, verguld zilveren hoekstukken en sloten.

Lees verder

"Amsterdam in vogelvlucht" (1538). Schilderij van Cornelis Anthonisz van Oostsanen. Bron: Amsterdam Museum

Amsterdam in vogelvlucht in de 16e eeuw

Vn maart tot juni 2014 organiseerde het Amsterdam Museum een tentoonstelling rond de ‘eerste Hollandse meester’ Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1505-1553). Hij was de eerste Amsterdamse schilder wiens naam algemeen bekend werd.

Lees verder

Taxila-Sirkap: Boeddhistische stupa met korinthische pilasters.

Voor een paar dooie stenen naar Oezbekistan

In de zandstenen sculptuur uit Mainz, Xanten of Nijmegen zie je hoe een beeldhouwer zijn Romeinse identiteit bevecht. Niet bij de gelikte Doryphoros of Apoxyomenos. Lees verder

Zotstok - © Henk Boudewijns

Alle gekheid op een stokje

Het stokje is de gekstok of marot van de nar, die in de middeleeuwen en de renaissance aan alle hoven zijn vaste plaats had.

Lees verder

Japanse lakkabinet, onderstel toegeschreven aan Daniel Marot, ca. 1680

Rijksmuseum toont Japanse lakkabinetten uit Huis ten Bosch

De kabinetten zijn vervaardigd van zwart lak en zeer rijk versierd. Onder meer de jaarlijkse reis van de Hollandse hoofdkoopman van de VOC naar de keizer van Japan is afgebeeld in het lakwerk.

Lees verder

VOC-aandeel ontdekt bij Stadsarchief Amsterdam

VOC-aandeel ontdekt bij Stadsarchief Amsterdam

Het gaat om een van de oudste aandelen van de VOC. Het aandeel, ter waarde van zeshonderd gulden, werd op 6 oktober 1606 gekocht door kruidenier Theunis Jansz.

Lees verder

Foto van Hans Kuik, Gerard Schreuder, Jan Kusters en Henk van Kuipers in het St. Elisabeths Gasthuis in Arnhem. September 1944. Collectie Airborne Museum “Hartenstein"

Ook tieners betrokken bij verzet tijdens Slag om Arnhem

Bert en Hans Kuik groeiden op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun tienerleven werd gekenmerkt door ondergrondse activiteiten: het verzet tijdens hun schooltijd en tijdens de Slag om Arnhem.

Lees verder

The Greeks - Crucible of Civilization

Televisieserie over oude Grieken

De eerste aflevering vertelt het verhaal van de moeizame geboorte van de eerste democratie in de geschiedenis, die van de stadstaat Athene.

Lees verder

Hephaestion, detail van de zogeheten "Alexandersarcofaag", ca. 300 v.Chr.

‘Amphipolis-tombe was gewijd aan Hephaestion’

Die conclusie trekt hoofdarcheoloog Katerina Peristeri nadat het monogram van Hephaestion en het woord ‘parelavon’ (ontvangen) werd aangetroffen in drie inscripties.

Lees verder

Het Binnenhof met de Ridderzaal - Hollandse school, ca. 1655 (Haags Historisch Museum)

Het belang van het Binnenhof

Het Binnenhof in Den Haag is al eeuwenlang het belangrijkste bestuurscentrum van Nederland en zonder twijfel de bekendste politieke plek van het land. Toch zijn de ligging en de vorm van het complex enigszins opmerkelijk, zeker in vergelijking met regeringscentra elders in de wereld. Lees verder

Maaltijdverstrekking aan Belgische burgervluchtelingen (Archief Eemland)

Diederik van Vleuten over Belgische vluchtelingen

Maandag was theatermaker Diederik van Vleuten te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over de grote aantallen Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland toekwamen.

Lees verder

Egyptisch beeld van een kat

De rol van dieren in de oudheid

In de oudheid werden dieren voor allerlei doeleinden gebruikt: bijvoorbeeld voor het ploegen van het veld, de strijd op het slagveld, als voedsel en als offer aan de goden.

Lees verder

Wim Pijbes in het Rijksmuseum (cc - Vincent Mentzel)

Rijksmuseum niet van plan mee te betalen aan Rembrandts

De uitspraken van Pijbes kunnen kwaad bloed zetten in Den Haag, omdat het aanvankelijk de opzet was dat het Rijksmuseum de helft van het bedrag bijeen zou brengen.

Lees verder

Het 'handboeksken' van arme sloeber Willem van Genabeck

'Handboeksken' van een zwerver

Zo op het eerste oog lijkt het een doodnormale man, die Willem van Genabeck. Bruin haar, blauwe ogen, een gewone neus… Maar achter dit unieke ‘handboeksken’ gaat een tragisch verhaal schuil.

Lees verder

Opening Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis 2015 van start

Gedurende de geschiedenismaand organiseren honderden instellingen activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Tussen Droom en Daad’.

Lees verder