Header
Hermann Göring en zijn dochter Edda

Hoe verging het de kinderen van bekende nazi-leiders?

Hoe verging het de kinderen van nazi-leiders, en hoe dachten zij over de daden van hun vaders? Lees verder

Flüchtelingskrise wird Chefsache (Twitter)

Duitse krant blundert met Hitler-foto

Door de manier waar de voorpagina van de krant is opgemaakt, lijkt het net alsof Adolf Hitler zegt dat hij het vluchtelingenprobleem als leider naar zich toe zal trekken.

Lees verder

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Het rijk geïllustreerde psalmboek is bijna 1200 jaar geleden gemaakt en wordt sinds 1716 in de Universiteitsbibliotheek Utrecht bewaard.

Lees verder

De dood van Edith Cavell

België herdenkt moedige verpleegster Edith Cavell

Edith Cavell zette tijdens de Eerste Wereldoorlog onder meer ontsnappingsroutes op voor Belgische, Britse en Franse soldaten. Honderden soldaten bereikten dankzij haar het neutrale Nederland.

Lees verder

Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland; hij houdt een tas voor zijn gezicht, 29 oktober 1979 (cc - Anefo- Koen Suyk)

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden

Na de oorlog werd Siert Bruins vanwege meervoudige moord bij verstek ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi echter uit naar Duitsland.

Lees verder

Cassettebandje van Philips (cc - Joxemai)

Waarom werd de cassetterecorder in Nederland uitgevonden?

De eerste cassettebandjes werden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Philips (1963). Een revolutionaire uitvinding, volgens designhistoricus Timo de Rijk.

Lees verder

Munitiefabriek - cc

Ian Kershaw over de wapenwedloop aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

De Britse historicus Ian Kershaw over de bewapening van de Europese mogendheden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Lees verder

Joan Nieuhoff, Plaat, beschilderd met chinoiseriedecoratie, ca. 1670-1690

Rijksmuseum toont Aziatische schatten

In de Gouden Eeuw werden de interieurs van de steeds rijker wordende elite steeds meer verfraaid met luxe voorwerpen uit Azië.

Lees verder

Dodenmasker van Toetanchamon - cc

Baard Toetanchamon onder handen genomen

De ophef was begin dit jaar groot toen drie anonieme restauratoren van het Egyptisch Museum aan de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de 'reparatie' schade was aangericht.

Lees verder

Aankomst Nederlanders in Formosa

Hoe een Chinese krijgsheer de VOC versloeg

Veertig jaar lang probeerde de VOC grip te krijgen op de Chinese handel, maar na de Val van Formosa in 1662, moest de compagnie zich uiteindelijk gewonnen geven en de Chinese droom laten varen.

Lees verder

Doorsnede restauratierijtuig, 1896 (collectie Arjan den Boer)

iPad-app over geschiedenis Orient-Express

De app vertelt het verhaal van de luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel, die uitgroeide tot het boegbeeld van de Belle Époque en ook in de twintigste eeuw nauw verbonden bleef met de Europese geschiedenis en cultuur. Lees verder

Fort bij Vechten - cc

Waterlinie heeft eigen museum

Publiekstrekker van het museum is een vijftig meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die bezoekers zelf onder water kunnen zetten.

Lees verder

Mislukte Europese toenadering in het interbellum

Mislukte Europese toenadering in het interbellum

In 1929 leek het er sterk op dat in Europa een economische federatie van alle 27 Europese staten tot stand zou komen. Het liep anders.

Lees verder

Child 44 - Tom Hardy

Stalinistische achterdocht en onderdrukking in "Child 44"

Dit jaar werd de Amerikaans-Britse speelfilm “Child 44” verboden in de bioscopen van Rusland en enkele andere voormalige Sovjetstaten. Het werd door het ministerie van Cultuur ongepast gevonden de film te vertonen. Lees verder

Joodse Wijk in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog (annefrankguide.net)

Amerika bemoeilijkte rechtsherstel Joodse verzekeringstegoeden

Na de bevrijding moesten de overlevende Joden een strijd voeren voor het herstel van hun rechten en de teruggave van hun eigendommen, waaronder de verzekeringstegoeden. Het rechtsherstel verliep moeizaam en formalistisch.

Lees verder

Frederik Hendrik in het legerkamp in Vught tijdens de belegering van 's-Hertogenbosch. Te zien zijn onder andere vechtende, dansende, gokkende en drinkende militairen. (Pauwels van Hillegaert)

Plannen voor panorama over beleg ’s-Hertogenbosch (1629)

Een nieuwe stichting heeft plannen voor een historische publieksattractie in Vught. Doel is om met gebruikmaking van moderne technieken een panorama te maken over het Beleg van 's-Hertogenbosch van 1629.

Lees verder

Kaart van Nederlands-Indië, 1940, detail

Amsterdam Museum verwerft leren kaart van Nederlands-Indië

De geschilderde plattegrond zit vol met mooie details: een grote tijger en toekan, maar ook talloze kleine aapjes, vogels en huisjes.

Lees verder

Tentoonstelling over archeologisch onderzoek Sobibor

Tentoonstelling over archeologisch onderzoek Sobibor

Dankzij het onderzoek in het bodemarchief, met name in de afgelopen jaren, is er veel meer bekend geworden en zijn er bewijzen geleverd over het dodelijke functioneren van Sobibor.

Lees verder

Gazelle Kwikstep fiets uit 1966 (cc - Ed Collier)

Hoe we de fiets van de Engelsen jatten

Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een typisch Nederlandse fiets. In werkelijk is deze fiets door ons 'gestolen' van de Engelsen.

Lees verder

Kompas - © Henk Boudewijns

Van streek zijn

Deze uitdrukking is ontleend aan de windstreken op een kompas, een zeevaartinstrument dat het magnetisch noorden aangeeft door middel van een kompasnaald. De naald draait over of met een kompasroos, waarop de windstreken zijn aangegeven.

Lees verder

Een waar slagveld, deze genealogische 'slagboom'

Genealogisch slagveld

Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Absoluut niet! Ook in de vroege achttiene eeuw snuffelden (vooral adellijke) mensen in stokoude papieren op zoek naar hun roots.

Lees verder

Stilleven met perziken en druiven, ca.1680, Mauritshuis, Den Haag

Hoe perziken een mysterie oplosten

De vraag aan wie een kunstwerk kan worden toegeschreven, is misschien wel de belangrijkste binnen de kunstgeschiedenis. De naam van de kunstenaar bepaalt in grote mate het prestige en de waarde van het betreffende kunstwerk.

Lees verder

Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het Straatje', Johannes Vermeer | ca. 1658 | Rijksmuseum

'Straatje van Vermeer' na 320 jaar terug in Delft

Het 'Straatje van Vermeer' behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend.

Lees verder

Symphony in White Girl in muslin dress - James Whistler

Singer Museum ontdekt echte Whistler in depot

Het Singer Museum in Laren heeft in het eigen depot een werk van de negentiende-eeuwse Amerikaanse impressionist James Whistler ontdekt.

Lees verder

Aanslag op Ronald Reagan van maart 1981

Lijfwacht die Ronald Reagan het leven redde overleden

Jerry Parr was een van de agenten die onmiddellijk bovenop Ronald Reagan dook toen duidelijk werd dat er sprake was van een aanslag.

Lees verder