Header
Petje Pitamientje

De beste tv-commercials aller tijden

Genomineerd zijn onder meer 'Petje Pitamientje' & 'Met de Fiat Panda lach je iedereen uit'. Lees verder

Keizer Wilhelm II

Het Duitse Driekeizerjaar (1888)

De vader van Wilhelm II, kroonprins Friedrich Wilhelm, was al ernstig ziek toen keizer Wilhelm I nog aan het bewind was. De oude Wilhelm merkte ooit bijna verontschuldigend op, dat hij toch moeilijk de hand aan zichzelf kon slaan om zijn zoon de kroon te bezorgen. Lees verder

Tekening van Jeroen Bosch opgedoken

Tekening van Jeroen Bosch opgedoken

Tot nu toe werd gedacht dat de tekening van de hand van een medewerker van Jeroen Bosch was.

Lees verder

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Studie van hoofd van een soldaat voor de Slag bij Anghiari. Collectie Szépművészeti Múzeum ("Museum voor Schone Kunsten"), Boedapest

Teylers komt met grote Leonardo da Vinci-tentoonstelling

Deze week maakte het museum bekend dat er voldoende bruikleencontracten getekend zijn om de tentoonstelling door te laten gaan.

Lees verder

Wehrmacht-poster

Sexappeal van de Wehrmacht-soldaat

Ze introduceerden nieuwe seksuele omgangsvormen, waren lichamelijk zelfbewust en hadden een positief beeld van de Nederlandse vrouw.

Lees verder

Nansenpaspoort (thinglink.com)

Ontdekkingsreiziger gaf stateloze vluchtelingen paspoort

De Noor Fridtjof Nansen wordt vooral herinnerd om zijn ijskoude avonturen op het noordelijk halfrond. Hij is echter ook de geschiedenisboeken ingegaan als de man die een speciaal paspoort voor stateloze vluchtelingen instelde: het naar hem vernoemde Nansenpaspoort.

Lees verder

Gevangenissen in oorlogstijd - Ralf Futselaar

Nederlandse gevangeniswezen tijdens de oorlog niet genazificeerd

Het gevangenispersoneel stond tijdens de bezetting niet open voor de Duitse militaristische gevangeniscultuur. Nazificatie van het Nederlandse gevangeniswezen bleef uit. Lees verder

Top van de Tambora-vulkaan (NASA)

Boek Dröge draagt bij aan ‘Tambora-legende’

Op 10 april 1815, tweehonderd jaar geleden, kreeg de Indonesische vulkaan Tambora een zware eruptie met enorme gevolgen voor de gehele wereld: 10.000 tot 100.000 doden, maar Philip Dröge stelt in zijn boek 'De schaduw van Tambora' dat die cijfers misschien nog wel te bescheiden zijn. Lees verder

Persconferentie waarin door Günter Schabowski de opening van de Muur werd verkondigd (Bundesarchiv)

DDR-politicus Günter Schabowski overleden

De Duitser is de geschiedenisboeken ingegaan als de man die tijdens een rommelige persconferentie de val van de Berlijnse Muur aankondigde.

Lees verder

Fourni - cc

Antiek ‘scheepskerkhof’ gevonden bij Fourni

In een gebied van ongeveer 44 vierkante kilometer rond de kleine Griekse archipel Fourni hebben onderwaterarcheologen 22 oude scheepswrakken ontdekt.

Lees verder

Kaart van Frankrijk uit deel VII (Frankrijk en Zwitserland) van Blaeus Atlas Maior (1662); luxe deel met eigentijdse band van rood fluweel; luxe uitgeversinkleuring van Blaeu, mogelijk verzorgd door Koerten.

De ingekleurde kaarten van Blaeu

In de loop van de zeventiende eeuw groeide Amsterdam uit tot de belangrijkste producent van boeken, kaarten en prenten in Europa.

Lees verder

Karel de Grote's leger na een overwinning bij Paderborn in 785. Door Ary Scheffer (1795-1858), Paleis Versailles. Bron: Wikipedia

Acht verhalen over hoop en vrees in de Middeleeuwen

In het verhalenboek 'Middeleeuwers tussen hoop en vrees' is het hoofdthema de toekomstverwachting en de toenmalige angsten waarmee de gemiddelde middeleeuwer te kampen had. En dat waren er nogal wat.

Lees verder

Sloterdijk 12 mei 1940. Eduard Jacob Rosen Jacobson (vaandrig).

Hoe twee Joodse broers aan de nazi's ontkwamen

Na een mislukte poging onbezet Frankrijk te bereiken, bevinden Jaap en Rob, twee broers van Joodse afkomst, zich in de trein met als angstaanjagend vooruitzicht: een concentratiekamp in Oost-Europa.

Lees verder

Slag bij Azincourt (1415)

Slag bij Azincourt (1415)

Slag tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen het leger van koning Hendrik V van Engeland en dat van Karel VI van Frankrijk. Lees verder

Deel van de Atlantikwall tussen Katwijk en Wassenaar (wiki)

Film over Nederlandse deel Atlantikwall

De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Oude Halloween-kaart - Woodruff House in Ohio, 1901

Halloween is terug in Europa!

Amerika beweert graag dat Halloween een Amerikaans feest is, maar het is veel Europeser dan wordt aangenomen.

Lees verder

Johannes Wier (1515-1588), de trots van Grave

Johannes Wier: advocaat van de heksen

Precies vijfhonderd jaar geleden werd in Grave een jongetje geboren, dat later uit zou groeien tot een fanatieke tegenstander van de 'heksenwaan': Johannes Wier.

Lees verder

Negentiende-eeuwse pannenoven gevonden in Limburg

Negentiende-eeuwse pannenoven gevonden in Limburg

In het Limburgse dorpje Lottum is een negentiende-eeuwse pannenoven gevonden. Volgens de ontdekker, historicus Marcel Dings, is de vondst bijzonder omdat nergens in de verre omtrek zo’n soort oven bewaard gebleven is.

Lees verder

Bokslegende Ben Bril

De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril

Bij uitgeverij Cossee verscheen onlangs het boek 'Dansen om te overleven' van Steven Rosenfeld over bokslegende Ben Bril. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar werd verraden en opgepakt.

Lees verder

Provinciehuis Arnhem, gedekt voor luxe diners, 1954

Vier eeuwen Nederlandse tafelcultuur

In het kader van een tentoonstelling in het Gemeentemuseum en een bijbehorend boek zijn in de eetvertrekken van een tiental landgoederen, paleizen en gemeentehuizen de tafel gedekt en gefotografeerd.

Lees verder

Komst Willem I in Amsterdam, 1813

Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden

In de Nederlanden namen de zaken in november 1813 met verrassende snelheid een voor Oranje positieve wending.

Lees verder

Manuel Azaña (1880-1940), president van Spanje

Manuel Azaña (1880-1940), president van Spanje

Manuel Azaña was een vooraanstaand intellectueel die een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van de Tweede Spaanse Republiek en president was van Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Lees verder

Hamerbijl in beekdal Pesserma gevonden

Hamerbijl uit nieuwe steentijd gevonden in Hoogeveen

Hamerbijlen zijn doorboorde stenen hamers, ook wel strijdhamers genoemd. Ze onderscheiden zich van reguliere stenen bijlen door een doorboring die loodrecht op de lengteas van het voorwerp is aangebracht. Lees verder

Surrogaatkoffie: 'geen zuivere koffie' ( Museum Rotterdam, bedrijfscollectie De Erven de Wed. J. van Nelle N.V.)

Surrogaatkoffie: 'geen zuivere koffie'

Als aanvulling op de schaarse echte koffie komt er in 1941 koffiesurrogaat op de markt. Dit product bestaat voor de helft uit gerst, waaraan een mix van erwten, veldbonen, cichorei, eikels en tulpenbollen is toegevoegd.

Lees verder

Waterliniemuseum (Kevin Prenger)

Waterliniemuseum is interactieve belevenis voor jong en oud

Opgebouwd uit 16 miljoen bakstenen en met een totaal vloeroppervlak van 7.000 m² is het fort bij Vechten het – op Rijnauwen na – grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees verder