Header
Geschiedenis van LEGO

De geschiedenis van LEGO (animatie)

In deze - knap gemaakte - animatie wordt de geschiedenis van LEGO uit de doeken gedaan. Die geschiedenis begint in 1916 als Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje begint. Lees verder

10 november 1969 - Eerste aflevering van Sesamstraat

10 november 1969 - Eerste aflevering van Sesamstraat

In Amerika werd op 10 november 1969 voor het eerst een aflevering van 'Sesame Street' uitgezonden.

Lees verder

Kristallnacht in de Nederlandse pers

De Kristallnacht in de Nederlandse pers (1938)

Tijdens deze zogenaamde Reichskristallnacht worden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Hoe berichtte de Nederlandse pers over deze dramatische gebeurtenis? Lees verder

Zodenhuis in Firdgum (Frans de Vries)

Firdgum heeft replica vroegmiddeleeuws zodenhuis

Kenmerkend voor het 17 meter lange stalgebouw is het gebruik van een bijna één meter dikke, dakdragende muur van op elkaar gestapelde zoden, zoals dat in de vijfde tot begin achtste eeuw gebruikelijk was in het terpengebied.

Lees verder

Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II, een 'Prins van Oranje'

Wilhelm II is de geschiedenisboeken ingegaan als de laatste keizer in Europa. Een expositie bij Paleis Het Loo belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.

Lees verder

Communistisch Manifest opnieuw vertaald

Communistisch Manifest opnieuw vertaald

Uitgeverij Vantilt presenteert vrijdag tijdens een bijeenkomst in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam een nieuwe vertaling van 'Het communistisch manifest' van Karl Marx en Friedrich Engels. Lees verder

Josef Stalin in zijn jonge jaren, 1902. Bron: Wikimedia

Jozef Stalin als mens en dictator

Medewerkers van Stalin waren doodsbang voor hun baas, vanwege de repressie, de constante dreiging van bestraffing en Stalins lichtgeraaktheid en grilligheid.

Lees verder

Resultaat gezichtsreconstructie terpdame uit 7e eeuw, Fries Museum, Leeuwarden. Reconstructie - Maja d'Hollosy, Skullpting. Foto - Heleen Haijtema.

Terpdame uit de zevende eeuw heeft een naam

De vrouw werd in de zevende eeuw begraven in de stam van een uitgeholde eikenboom in de hoogste terp van Friesland: Hegebeintum.

Lees verder

Afbeelding van Willibrord in een glas-in-lood raam

Willibrordus, de bekendste missionaris in Nederland

Willibrordus wordt meestal “apostel der Friezen” genoemd, maar dat is een wat misleidende naam. Het lijkt er namelijk op dat niemand zich in die tijd zo heeft genoemd. Lees verder

Reconstructie hotelkamer Yi Jun (© E. Ruis)

De Koreaanse held Yi Jun

Wie zich van het centrum van Den Haag op weg begeeft naar Station Hollands Spoor wandelt door de Chinese wijk. Daar in een onopvallend wit pand zit aan de Wagenstraat 124a een klein maar bijzonder museum: het Yi Jun Peace Museum.

Lees verder

Kaak / schandpaal

Iemand of iets aan de kaak stellen

Voor de Franse Revolutie was de kaak of schandpaal de meest verbreide erestraf. Hierbij werd de veroordeelde tijdens de marktdagen vastgeklonken aan een paal of zuil om zo door de voorbijgangers bespot te worden. Lees verder

Corine Rottschäfer

Corine Rottschäfer, het mooiste meisje van de wereld

Op 10 november 1959, vandaag precies 55 jaar geleden, werd de Nederlandse Corine Rottschäfer uitgeroepen tot Miss World. Het was voor het eerst dat ons land de mondiale schoonheidswedstrijd won.

Lees verder

Keizer Frederik II

Frederik II, de keizer die de wereld verbaasde

Het 'wereldwonder', hij die 'de wereld versteld doet staan' (stupor mundi), zo luidde de bijnaam van keizer Frederik II von Hohenstaufen (1194-1250).

Lees verder

Borstbeeld van keizer Caligula. Bron: www.glyptoteket.com

De keizerlijke dynastie van Julius Caesar

Romes eerste keizerlijke familie, Julius Caesar en diens familieleden, is beroemd en berucht. Na Caesar kwamen in diens dynastieke lijn – de Julii Claudii – allerlei keizers van naam aan de macht, die zich in positieve en negatieve zin onsterfelijk maakten.

Lees verder

East Side Gallery van de Berlijnse Muur - cc

Hek voor Berlijnse Muur

Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen.

Lees verder

Het archief van de 17e-eeuwse postmeester

Archief 17e-eeuwse postmeester herontdekt

In het Museum voor Communicatie in Den Haag is het archief van een zeventiende-eeuwse postmeester herontdekt. Lees verder

De mummie voor en na het onderzoek

Vermiste mummie na 45 jaar teruggevonden

De Belgische politie heeft een mummie teruggevonden die 45 jaar geleden door het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Jubelpark werd uitgeleend, maar nooit naar het museum werd teruggebracht.

Lees verder

Vermiste Disney-film gevonden in Brits filmarchief

Vermiste Disney-film gevonden in Brits filmarchief

Een medewerker van het het British Film Institute (BFI) stuitte op de zes minuten durende film tijdens een zoektocht naar Disney-materiaal in het grote archief van het instituut. Lees verder

Groninger Museum (cc - Bob Koster)

Kunst lenen wordt makkelijker voor musea

Om belangrijke bruiklenen mogelijk te maken, staat het ministerie in geval van schade of verlies garant voor een deel van de verzekerde waarde van de voorwerpen.

Lees verder

Peter van Pels, 1942, fotocollectie Anne Frank Stichting

Gedenkteken voor onderduiker Peter van Pels

Het was de droom van Peter van Pels om na de oorlog naar Nederlands-Indië te gaan en daar op de plantages te leven, schreef Anne. Alles liep heel anders.

Lees verder

Paysage sous un ciel mouvementé - Vincent van Gogh

54 miljoen dollar voor schilderij Vincent van Gogh

Bij veilinghuis Sotheby’s in New York is donderdag een schilderij van Vincent van Gogh geveild voor het astronomische bedrag van 54 miljoen dollar, omgerekend bijna 50 miljoen euro.

Lees verder

Anna Boleyn (Claire Foy) in Wolf Hall

Historische dramaserie 'Wolf Hall' te zien op NPO2

De serie, gebaseerd op romans van schrijfster Hilary Mantel (Wolf Hall en Bring up the bodies), speelt zich af in de tijd van de Engelse koning Hendrik VIII. Lees verder

Openingsceremonie op de oostelijke binnenplaats van het Rijksmuseum 13 juli 1885

Gepeperd verleden: Nederland en Indonesië

In 1966 was in het Rijksmuseum een bijzondere tentoonstelling te bezoeken: 'Papoea-kunst in het Rijksmuseum'.

Lees verder

Arie Slob (ChristenUnie)

Arie Slob duikt de geschiedenis in

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, verlaat per 1 december de politiek. Een maand later treedt hij aan als de nieuwe directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Lees verder

Anne Frank

Jongen moet opstel over Anne Frank schrijven na brengen Hitlergroet

Een 19-jarige jongen uit het Duitse Wolfsburg die onlangs in het openbaar de Hitlergroet bracht, heeft een bijzondere straf gekregen van de jeugdrechter.

Lees verder

Jaap Rosen Jacobson

Treinsprong redde twee Nederlanders van gewisse dood

In augustus 1942 zaten twee Joodse broers, Jaap en Rob Rosen Jacobson, in de trein naar een concentratiekamp. Ze hadden geprobeerd om Frankrijk te bereiken, maar waren opgepakt. De broers namen het heft zelf in handen en wisten uit de trein te springen. Lees verder