Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Aanval met atoombom herdacht in Japan

1 minuut leestijd

In Japan is donderdag stilgestaan bij het bombardement op Hiroshima, van 6 augustus 1945. De belangrijkste herdenking vond plaats in Hiroshima zelf, waar om 8:15 uur iedereen een minuut stil was. Precies 70 jaar eerder ontplofte de atoombom boven de stad. Daarbij kwamen zeker 140.000 mensen om het leven.

Drie dagen na de aanval op Hiroshima werd er nog een atoombom op de Japanse stad Nagasaki gegooid waarbij nog eens 70.000 om het leven kwamen. Kort hierna capituleerden de Japanners en kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Het was voor het eerst dat de atoombom werd gebruikt.

Voor de herdenking in Hiroshima kwamen zo’n 55.000 mensen bijeen in het Vredespark. De burgemeester van de stad, Kazumi Matsui, hield een pleidooi voor een wereld zonder kernwapens en een veiligheidssysteem dat wereldwijd de vrede, zonder militair ingrijpen, moet bewaren. Kernwapens noemde hij in zijn toespraak “het absolute kwaad en de ultieme onmenselijkheid”.

De herdenking werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit meer dan zeventig landen. Na de minuut stilte werden er een groot aantal witte duiven losgelaten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project

Volg ons: