Aanval op Japanse ambassade om oorlogsverleden

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii
Een Chinese man is zondagochtend gearresteerd omdat hij brandbommen naar het gebouw van de Japanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul had gegooid. Dat meldt Sky News.

De 38-jarige man gooide de brandbommen naar eigen zeggen uit woede over het feit dat zijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen gedwongen was tot prostitutie.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de bommen lichte schade op.

- advertentie -Er raakte niemand gewond.

Tegenover de Koreaanse politie verklaarde de man dat hij een maand geleden om dezelfde reden ook brand had gesticht in het Yasukuni-schrijn. Dit monument in de Japanse hoofdstad Tokio is gewijd aan de geesten van soldaten en anderen die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de brommen lichte schade op. Er raakte niemand gewond.

Troostmeisjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de stelde de Japanse overheid vrouwen en meisjes beschikbaar aan militairen die het keizerrijk dienden. Veel van deze militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden.

De vrouwen die voor deze ‘troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

Tijdens de oorlog werden enkele honderdduizenden vrouwen slachtoffer. Geschat wordt dat er in het voormalige Nederlands-Indië ongeveer twintigduizend zogenaamde ‘troostmeisjes’ zijn geweest.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: