Aanval op Japanse ambassade om oorlogsverleden

///
1 minuut leestijd

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii
Een Chinese man is zondagochtend gearresteerd omdat hij brandbommen naar het gebouw van de Japanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul had gegooid. Dat meldt Sky News.

De 38-jarige man gooide de brandbommen naar eigen zeggen uit woede over het feit dat zijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen gedwongen was tot prostitutie.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de bommen lichte schade op.Er raakte niemand gewond.

Tegenover de Koreaanse politie verklaarde de man dat hij een maand geleden om dezelfde reden ook brand had gesticht in het Yasukuni-schrijn. Dit monument in de Japanse hoofdstad Tokio is gewijd aan de geesten van soldaten en anderen die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan.

De gevel van de Japanse ambassade in Seoul liep door de brommen lichte schade op. Er raakte niemand gewond.

Troostmeisjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de stelde de Japanse overheid vrouwen en meisjes beschikbaar aan militairen die het keizerrijk dienden. Veel van deze militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden.

De vrouwen die voor deze ’troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

Tijdens de oorlog werden enkele honderdduizenden vrouwen slachtoffer. Geschat wordt dat er in het voormalige Nederlands-Indië ongeveer twintigduizend zogenaamde ’troostmeisjes’ zijn geweest.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie