Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De ommekeer in de geschiedenis: In vredesnaam

Allegorie op de Vrede van Utrecht-Rastatt – Naar Paolo de Matteis (1662-1728) – Particuliere collectie, Hamburg

Omdat het dit jaar precies 300 jaar geleden is dat de Vrede van Utrecht is gesloten, besteedt ook het Centraal Museum Utrecht hier aandacht aan met de tentoonstelling ‘In Vredesnaam’.

- ad -


Tot 22 september zijn er in het museum verschillende objecten te bekijken die deze belangrijke vrede een gezicht geven, zoals de handtekeningen van de onderhandelaars, een poort van het Utrechtse stadhuis, kanonskogels uit veldslagen, een portret van de machtswellusteling Zonnekoning Lodewijk XIV en andere authentieke objecten.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Vrede van Utrecht

De Vrede van Utrecht maakte een eind aan een lange periode van oorlogen en godsdiensttwisten, waaronder de Spaanse Succesieoorlog. Het verdrag werd op 11 en 12 april 1713 gesloten in Utrecht en illustreert onder meer de ondergang van Frankrijks continentaal imperialisme en daarnaast markeert het het begin van het Engelse overwicht in en buiten Europa. De onderhandelingen vonden plaats in het toenmalige stadhuis van Utrecht.

Door middel van dialoog en diplomatie maakten de Europese onderhandelaars destijds een einde aan een langdurige, wereldwijde oorlog. Dit was bijzonder omdat conflicten destijds voornamelijk op het slagveld werden ‘opgelost’.

In Utrecht werd onder meer afgesproken dat de Franse en Spaanse troon nooit in dezelfde handen mochten komen. Voor veel protestanten was dat belangrijk omdat daarmee het gevaar van een Frans-Spaanse katholieke overheersing van de baan was. De Habsburgse keizers kregen de Zuidelijke Nederlanden en delen van Italië en Groot-Brittannië kreeg, via Gibraltar en Menorca, controle over de toegang tot de Middellandse Zee.

In vredesnaam

Kinderharnas, gedragen door Jozef Ferdinand van Beieren – Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis – Foto: Danny Maes

In de tentoonstelling ‘In Vredesnaam’ staan de gebeurtenissen centraal die leidden tot de Vrede van Utrecht. Aan de hand van authentieke voorwerpen worden de gebeurtenissen richting de vrede chronologisch uitgelegd. Bij het samenstellen van de tentoonstelling heeft het museum onder meer samengewerkt met het Wehrgeschichtliches Museum Rastatt, Historisches Museum Baden en Fundación Carlos de Amberes in Madrid.

- ad -

Werkplaats voor de Vrede

Om de actieve houding die in 1713 werd aangenomen terug te brengen naar het heden, is de zogenaamde ‘Werkplaats voor de Vrede’ onderdeel van de tentoonstelling de ‘Werkplaats voor de Vrede’. In dit onderhandelingsspel, dat alleen in het weekend kan worden gespeeld, wordt de onderhandelingspositie van de verschillende landen die tekenden voor de vrede in praktijk gebracht.

- advertentie-

Naast de tentoonstelling is er in 2013 nog meer te doen in Utrecht om stil te staan bij de Vrede. Meer informatie daarover is te vinden op www.vredevanutrecht2013.nl en via de tag ‘Vrede van Utrecht’ op Historiek.net

- advertentie -

Gerelateerde boeken:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Ruim negen meter hoog Lenin-beeld in Oost-Groningen

  Ruim negen meter hoog Lenin-beeld in Oost-Groningen

  In Oost-Groningen staat een ruim 9 meter hoog beeld van Lenin. Het standbeeld herinnert aan de lange traditie van het communisme in het gebied.Lees bericht »
 • De Hunnenrede (1900) van keizer Wilhelm II

  De Hunnenrede (1900) van keizer Wilhelm II

  De Hunnenrede is de benaming voor een fanatieke redevoering die de Duitse keizer Wilhelm II op 27 juli 1900 gaf in de Noordduitse havenstad Bremerhaven. Dit ter gelegenheid van het vertrek van het Duitse Oost-Aziatische Expeditiekorps naar China, om de …Lees bericht »
 • Memento mori: de catacombenheiligen

  Memento mori: de catacombenheiligen

  Tussen 1618 en 1648 waaide over Centraal-Europa de Dertigjarige Oorlog. Naast een derde van de bevolking van het Heilig Roomse Rijk sneuvelde ook veel religieus erfgoed in de Reformatie. Vele christelijke relikwieën in katholieke kloosters en kerken werden vernietigd door …Lees bericht »
 • Eeuw van de bourgeoisie

  Eeuw van de bourgeoisie

  De Franse Revolutie van 1789 en de manier waarop keizer Napoleon I zich van de erfenis daarvan had meester gemaakt leek op een cesuur in de geschiedenis. Ongeveer hetzelfde gevoel overviel bepaalde waarnemers tweehonderd jaar later in 1989 bij de …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!