Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide

Parachutisten boven de Ginkelse Heide tijdens een eerdere herdenking
Dit weekend wordt op verschillende plekken in Nederland de Slag bij Arnhem herdacht. Boven de Ginkelse Hei bij Ede zijn zaterdag zo’n duizend parachutisten gedropt.

Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. De geallieerden probeerden met een groot offensief een snelle doortocht naar Duitsland te bewerkstelligen. Het had ook het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn, maar de Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 verloren. De oorlog duurde hierdoor nog ruim een half jaar langer.

Net als voorgaande jaren en net als in 1944, werden zaterdag bij Ede parachutisten gedropt. De ongeveer duizend parachutisten, afkomstig uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika, sprongen onder toeziend oog van zo’n duizenden geïnteresseerden uit historische Dakota’s en Herculestoestellen. Een van de parachutisten had een probleem. Hij belandde met zijn valscherm op de A12. De man bleef ongedeerd.

Na de dropping werd er een herdenking gehouden bij een monument op de hei. Die herdenking werd onder meer bijgewoond door verschillende veteranen. Vrijdagavond werd er al een herdenkingsplechtigheid gehouden bij de beroemde John Frostbrug in Arnhem.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier