Al 100.000 bezoekers voor Nova Zembla

Afb: Still trailer
De film Nova Zembla heeft binnen vier dagen de status van Gouden Film behaald. Sinds afgelopen donderdag heeft de film namelijk al 100.000 bezoekers getrokken, meldt het Nederlands Film Festival.

De door Reinout Oerlemans geregisseerde 3D-film gaat over een beroemde zeetocht van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. In 1596 voeren zij uit voor hun derde expeditie om de Noord, op zoek naar een doorvaart naar de Oost. Hun schip strandde echter op het ijs van de Noordelijke IJszee. Samen met vijftien lotgenoten zagenBarentsz en Van Heemskerck zich gedwongen de winter op het eiland Nova Zembla door te brengen. Afgesneden van de rest van de wereld en geteisterd door scheurbuik, honger en kou, restte hen nog maar één ding: trachten te overleven.

- advertentie -

In de film – die onder meer is opgenomen in IJsland, Nederland, België en Canada – spelen acteurs als Robert de Hoog, Derek de Lint, Victor Reinier en model Doutzen Kroes. Nova Zembla draait sinds donderdag in 105 bioscopen.

Filmrecensenten reageerden wisselend op de tweede film van Reinout Oerlemans. Over het filmwerk van Lennert Hillege zijn de meeste recensenten erg positief, maar over het verhaal is niet iedereen te spreken. Er zou volgens verschillende critici onvoldoende spanning in het verhaal zitten. Filmjournalist Belinda de Graaf sprak in Trouw zelfs van een “slecht toneelstuk”. Het Algemeen Dagblad liet zich het positiefst uit over de film. Volgens deze krant is Nova Zembla een “meeslepende filmervaring” die “diepe indruk maakt”.

Trailer van Nova Zembla

Bij het Rijksmuseum Amsterdam en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn naar aanleiding van de film tentoonstellingen over Nova Zembla te zien.

Fado, schilderij van José Malhoa (1910)De Portugese fado en…
Ante MarkovićAnte Marković, de laatste premier van de Socialistische…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier