Week van de koloniale geschiedenis

Alexander Pechtold opent ‘Portretfabriek Van Mierevelt’

Afb: Museum Het Prinsenhof
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold opent vrijdag in Museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt.

In deze tentoonstelling staat het leven en werk van de ‘vergeten Delftse meester’ Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) centraal. Deze schilder maakte aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hij de succesvolste portretschilder van de Noordelijke Nederlanden.

In 1607 schilderde hij het portret van prins Maurits en werd hij hofschilder van de Oranjes. In de periode hierna bouwde hij een imposante clientèle op. Zo kwamen onder meer prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt,

- advertentie -P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens naar Delft om voor hem te portretteren. Samen met zijn leerlingen vervaardigde Van Mierevelt duizenden portretten.

De tentoonstelling over zijn ‘portretfabriek’ is het resultaat van een driejarig onderzoek, geleid door Anita Jansen, conservator Oude Schilderkunst bij Museum Het Prinsenhof.

Alexander Pechtold opent de tentoonstelling vrijdag en krijgt dan ook het eerste exemplaar van de catalogus overhandigd. De D66-fractievoorzitter is geboren in Delft en heeft volgens Museum Het Prinsenhof een voorliefde voor portretten.

De tentoonstelling loopt van 24 september 2011 tot en met 8 januari 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: