Dark
Light

Alexander Pechtold opent ‘Portretfabriek Van Mierevelt’

1 minuut leestijd

Afb: Museum Het Prinsenhof
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold opent vrijdag in Museum Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt.

In deze tentoonstelling staat het leven en werk van de ‘vergeten Delftse meester’ Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641) centraal. Deze schilder maakte aanvankelijk veel historiestukken maar ging zich later helemaal toeleggen op het maken van portretten. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hij de succesvolste portretschilder van de Noordelijke Nederlanden.

In 1607 schilderde hij het portret van prins Maurits en werd hij hofschilder van de Oranjes. In de periode hierna bouwde hij een imposante clientèle op. Zo kwamen onder meer prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt,P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens naar Delft om voor hem te portretteren. Samen met zijn leerlingen vervaardigde Van Mierevelt duizenden portretten.

De tentoonstelling over zijn ‘portretfabriek’ is het resultaat van een driejarig onderzoek, geleid door Anita Jansen, conservator Oude Schilderkunst bij Museum Het Prinsenhof.

Alexander Pechtold opent de tentoonstelling vrijdag en krijgt dan ook het eerste exemplaar van de catalogus overhandigd. De D66-fractievoorzitter is geboren in Delft en heeft volgens Museum Het Prinsenhof een voorliefde voor portretten.

De tentoonstelling loopt van 24 september 2011 tot en met 8 januari 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie