Allard Pierson komt met Romeinen-tentoonstelling

Thraciër (Allard Pierson)
Thraciër (Allard Pierson)
De nieuwe tentoonstelling van het Allard Pierson staat in het teken van het Romeinse Rijk. Met behulp van aansprekende voorwerpen en nieuwe digitale technieken krijgen bezoekers een beeld van het dagelijks leven van de Romeinen.


Titel van de tentoonstelling luidt Keys to Rome, het Romeinse Rijk ontsloten. Bezoekers kunnen de tentoonstelling vanuit verschillende invalshoeken bekijken door van te voren met een keycard een perspectief te kiezen: het Middellands Zeegebied, Egypte of de Lage Landen. Dit ondersteunt het verhaal van de tentoonstelling en laat zien welke wisselwerking er is geweest tussen de verschillende gebieden in het Romeinse Rijk.

De tentoonstelling geeft volgens Allard Pierson een goed beeld van de kruisbestuiving die heeft plaatsgevonden binnen het uitgestrekte Romeinse Rijk.

Een sprekend voorbeeld daarvan is het beeldje van Isis Regina. De beeltenis van deze Egyptische godin kwam in alle uithoeken van het Romeinse Rijk voor. Afkomstig uit Egypte, was er een tempel aan haar gewijd in Rome en zijn er zelfs afbeeldingen van haar in de Lage Landen teruggevonden.

De tentoonstelling maakt gebruik van digitale technieken om de archeologische voorwerpen te presenteren. Zo wordt er gebruik gemaakt van een aantal zogenaamde smart objects. In schaalmodellen, in 3D geprint, zijn sensoren geplaatst die reageren op aanraking. Deze aanraking activeert aanvullende informatie op een scherm.

- advertentie -

Isis Regina (Allard Pierson)
Isis Regina (Allard Pierson)
Oorspronkelijke kleuren

Een andere applicatie is het Revealing Flashlight. Door middel van een projector en een bewegingssensor worden hierbij op het originele voorwerp weer de oorspronkelijke kleuren weergegeven.

De tentoonstelling is te vinden op de vernieuwde Romeinse afdeling van het museum. De komende jaren ondergaat het tachtigjarige museum een complete facelift.

Keys to Rome, het Romeinse Rijk ontsloten is te zien van 24 september tot en met 15 maart 2015.

‘Bestaat er eigenlijk een museum van de middeleeuwen?’, zo vroeg iemand mij…
Museumcijfers 2013
Groninger Museum - cc Nederlandse musea ontvingen vorig…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier