Alle namen slachtoffers Holocaust in boek

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft nieuw onderzoek gedaan naar de namen en leeftijden van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden en Sinti en Roma. In januari 2018 verschijnen ze in een geschreven monument: het namenboek De 102.000 Namen.

Van honderden Joden die uit kamp Westerbork zijn gedeporteerd, klopt het officiële verhaal niet. Ze zijn nooit doodverklaard, worden vermist of blijken toch nog in leven. Dit ontdekten medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork toen ze in een database informatie de gedeporteerden gingen combineren.

Eens in de vijf jaar worden de namen voorgelezen van alle 102.000 uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden. In 2005 werden de namen voor het eerst gelezen. Directeur Dirk Mulder weet nog hoeveel reacties er na het lezen binnenkwamen:

“Toen beseften we dat onze lijst te veel gebreken bevatte.”

Vanaf dat moment is gewerkt aan het verbeteren van de informatie. Het resultaat is een herzien boek met alle namen van de slachtoffers van de deportaties. Naast de nieuwe namen zijn ook verbeteringen aangebracht in de bestaande slachtofferlijsten. In samenwerking met het Digitaal Joods Monument van het Joods Historisch Museum is een belangrijk deel van de gezamenlijke gegevens gecontroleerd. Vrijwilligers deden onderzoek in archieven, waardoor in duizenden namen spelling van plaatsen en namen, maar ook data zijn aangepast.

- advertentie -

Installatie

Het nieuwe boek, dat wordt uitgegeven door Boom Uitgevers in Amsterdam, telt zo’n 2500 bladzijden en verschijnt begin volgend jaar. Op de binnenkant van de omslag zal een klein deel van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg te zien zijn. Hij schreef met de fineliner de namen van alle slachtoffers op 29 vellen van 1.50 bij 2.80 meter. Het boek en de kunstinstallatie De Namen zullen op 26 januari 2018 gelijktijdig gepresenteerd worden in het museum van Kamp Westerbork.

Lees ook: Kamp Westerbork – Nederlands concentratiekamp
Boek: Kamp Westerbork in beleving en herinnering

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier