Amateurarcheologen actief in duinen Den Helder

Resten van de soldaat – Foto: Provincie Noord-Holland
Sinds bekend is gemaakt dat bij Den Helder de resten van een Engelse soldaat uit 1799 zijn gevonden, zijn de duinen in het gebied bezocht door verschillende amateurarcheologen.

De vondst van het skelet van de Engelse soldaat werd eerder deze maand bekendgemaakt. De resten van de in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat werden begin dit jaar al gevonden. Behalve de lichaamsresten werden er ook wapens en andere bezittingen van de soldaat aangetroffen. De vondst werd geheim gehouden om pottenkijkers te weren.Sinds de bekendmaking van de vondst zijn de duinen bij Den Helder door verschillende amateurarcheologen bezocht. Verschillende van hen zijn betrapt en beboet omdat ze op verboden terrein op zoek waren naar archeologische resten. Op verschillende plekken in de duinen heeft de duinbeheerder gaten aangetroffen die vermoedelijk zijn gegraven door de amateurarcheologen.

- advertentie -

Landschap Noord-Holland heeft besloten de komende tijd extra toezicht te houden in de duinen bij Den Helder.

De Engelse soldaat, die de Botgat-man genoemd wordt, zou in 1799 deel hebben genomen aan de inval van Russen en Engelsen. Bij Den Helder landden op 27 augustus van dat jaar in totaal een troepenmacht van 32.000 man sterk. Enkele dagen later bezette deze troepen Alkmaar maar op 6 oktober werden de Russen en Engelsen uiteindelijk door de Fransen verslagen tijdens de Slag bij Castricum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: