Dark
Light

Amerika stuurde in 1939 boot vol Joodse vluchtelingen terug

De tragische tocht van de St. Louis, 1939
Auteur:
1 minuut leestijd
Vluchtelingen aan boord van de St. Louis (Kamp Westerbork)
Vluchtelingen aan boord van de St. Louis (Kamp Westerbork)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork opent vrijdag (Wereldvluchtelingendag) de tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939. Hierin wordt het verhaal verteld van Joodse vluchtelingen uit Duitsland in 1939 aan de hand van interviews, documenten en foto’s.

De St. Louis in Hamburg
De St. Louis in Hamburg
Als het passagiersschip de St. Louis op 13 mei 1939 de haven van Hamburg verlaat, bestaat het grootste gedeelte van de ruim negenhonderd passagiers uit Duitse Joden. Zij hoopten via de Cubaanse hoofdstad Havanna geldige visa voor de Verenigde Staten te krijgen. Dit liep echter anders dan verwacht toen de Cubaanse autoriteiten weigerden de vluchtelingen van de St. Louis toe te laten. Ook de VS hielden hun grenzen gesloten, zodat het schip onverrichterzake terug moest keren naar Europa.

Koortsachtig overleg leidde ertoe dat uiteindelijk Frankrijk, Engeland, België en Nederland bereid waren hen op te nemen. De Duits-Joodse vluchtelingen kwamen op 20 juni 1939, precies 75 jaar geleden, aan in Rotterdam en werden over een drietal opvangplaatsen verspreid, waaronder vluchtelingenkamp Westerbork.

Het boek Schipper naast God van Jan de Hartog is op deze geschiedenis gebaseerd.

De tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939 vertelt het verhaal van deze vluchtelingen en is te zien vanaf 20 juni tot en met 31 augustus 2014.

Overzicht van boeken over de Jodenvervolging

No One Wanted Us – The Tragic Voyage of the SS St. Louis

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×