Week van de koloniale geschiedenis

Amerikaanse cent brengt 47.580 euro op

Chain Large Cent
Bij veilinghuis ‘AA Muntenveiling’ in Amsterdam is afgelopen weekend een Amerikaanse cent uit 1793 geveild voor een bedrag van 47.580 euro.

De ruim twee eeuwen oude munt genaamd Chain Large Cent werd in 1793 geslagen. Het was de eerste cent die in Amerika geslagen werd. Het muntje werd in 1993 gevonden in een partij Amerikaanse munten.

Op één zijde van de munt zijn vijftien ketens te zien.

- advertentie -Deze moesten de eenheid verbeelden van de vijftien staten die op dat moment gezamenlijk de Verenigde Staten van Amerika vormden. Veel Amerikanen zagen de ketens echter niet als een teken van deze eenheid maar eerder als een verwijzing naar de slavernij.

Op de andere zijde van de munt is naast het jaartal 1793 en het woord Liberty een afbeelding van Miss Liberty te zien. In verband met haar wapperende haren stond de munt vroeger ook wel bekend als de Flowing Hair Cent genoemd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: