Amerikaanse politica Geraldine Ferraro overleden

Geraldine Ferraro
In Boston is zaterdag de Amerikaanse oud-politica Geraldine Ferraro op 75-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse overleed na een jarenlange strijd tegen kanker.

Ferraro is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste vrouw die kandiaat was voor het Amerikaanse vicepresidentschap. In 1984 nam ze deel aan de presidentsverkiezingen als running mate van Walter Mondale. Het was voor het eerst dat een vrouw in aanmerking kwam voor het vicepresidentschap. De verkiezingen werden echter gewonnen door de republikeinen Ronald Reagan en George Bush senior.- advertentie -

Vice Presidential Acceptance Speech:

Het zou heirna nog vierentwintig jaar duren voor er weer een vrouwelijke kandidaat was voor het vice-presidentschap. In 2008 was dat Sarah Palin namens de republikeinen.

Na de verkiezingen van ’84 schreef Ferraro een autobiografie getiteld Ferraro: My Story. In dit boek, dat een bestseller werd, schreef ze over haar leven voor en tijdens de presidentscampagne.

Ferraro was jarenlang parlementslid namens de staat New York en zette zich actief in voor de presidentscampagne van Bill Clinton. Gedurende Clintons presidentschap was Ferraro enige tijd Amerikaanse vertegenwoordigster in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

Ferraro overleed zaterdag op 75-jarige leeftijd. Ze leed al enkele jaren aan bloedkanker.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: