Amerikaanse veteranen eisen toegang tot WOII-monument

World War II Memorial in Washington - Foto: CC
World War II Memorial in Washington – Foto: CC
De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft ook gevolgen voor vele militaire begraafplaatsen en monumenten. Dinsdag zorgde dit voor problemen in Washington. Een groep van tweehonderd veteranen was naar Washington gekomen voor een bezoek aan het World War II Memorial. het monument was vanwege de shutdown echter niet toegankelijk.

Begraafplaats Margraten
Begraafplaats Margraten


Vanwege een politiek conflict tussen de Republikeinen en Democraten zijn alle taken van de Amerikaanse federale overheid die als ‘niet-essentieel’ worden beschouwd maandag stilgelegd. Zo’n 800.000 ambtenaren zijn met onbetaald verlof en nationale parken en musea zijn gesloten totdat het probleem is opgelost.

De tweehonderd veteranen die dinsdag in Washington het World War II Memorial wilden bezoeken, kwamen uit de staten Mississippi en Iowa en hadden er een lange reis opzitten. Toen bleek dat ze het oorlogsmonument niet konden bezoeken waren ze boos. Maar ze lieten zich niet stoppen. De veteranen haalden de hekjes weg waarmee het monument was afgezet en betraden het terrein alsnog. Ze werden daarbij geholpen door een aantal politici.

Beveiligingsmedewerkers van het park stopten hen overigens niet. Oud-presidentskandidaat Michele Bachmann heeft aangegeven de komende tijd dagelijks naar het monument te gaan om veteranen te helpen het monument te bezoeken.

- advertentie -

Margraten

Ook de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten is vanwege de shutdown overigens gesloten. Op deze begraafplaatsen liggen de stoffelijke resten van 8302 Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het terrein is door de Nederlandse staat in bruikleen gegeven aan de Amerikaanse overheid.

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier