Amsterdam herdenkt ook na de twee minuten stilte

Theater Na de Dam
Na de twee minuten stilte op de Dam gaat de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam door met het project Theater Na de Dam.

Theater Na de Dam wordt sinds 2010 gehouden. In verschillende theaters in de hoofdstad zijn na de twee minuten stilte voorstellingen te zien die direct of indirect te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Er wordt onder meer stilgestaan bij thema’s als de Holocaust, de opkomst van het nationaalsocialisme, het Nederlands verzet in de oorlog en ons Indische oorlogsverleden.- advertentie -

Stadsschouwburg Amsterdam

Als wij niets doen…

In theater Carré wordt vrijdagavond de voorstelling Als wij niets doen… opgevoerd. In de piste van Carré spelen en zingen castleden van Soldaat van Oranje dan een aantal scènes en liedjes uit de musical. Deze voordrachten worden afgewisseld door bijdragen van een aantal speciale gasten.

Eén van die speciale gasten is Ellis Brandon, de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft. Haar kleindochter, Carlijn Vis, publiceerde onlangs de roman Vrij Spel over de belevenissen van haar oma.

Incident in Vichy

In de Stadsschouwburg Amsterdam is na de herdenking op de Dam een voorstelling van de Toneelgroep Amsterdam bij te wonen. Leden van de toneelgroep lezen dan de lezing Incident in Vichy (1964) van Arthur Miller voor. De groep over deze lezing:

In een politiekantoor wacht een groep mannen. Ze zijn zonder aanleiding opgepakt. Een voor een verdwijnen ze door een deur om nooit meer terug te keren. Ze bediscussiëren hun lot en bepraten hun leven. Ze proberen zichzelf vrij te denken. Ze komen niet in opstand. Waarom niet?

Bezoek voor het volledige programma de website van Theater Na de Dam.

Lees ook: 4 mei: Steeds minder overlevenden, steeds meer slachtoffers

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier