Amsterdam herdenkt oorlog met pontonbrug over het IJ

Artist impression Brug over het IJ - beeld CIIID architectural presentations
Artist impression Brug over het IJ – beeld CIIID architectural presentations

Voor de aankomende Bevrijdingsdag wordt een pontonbrug over het IJ aangelegd, die het centrum van Amsterdam verbindt met Amsterdam-Noord, net zoals aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.


Dit als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam en ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Nederland. De brug wordt op Bevrijdingsdag om twee uur ’s middags officieel in gebruik genomen, in aanwezigheid van mensen die als kind nog over de toenmalige brug liepen en de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.

De brug is hierna tot vier uur opengesteld voor het publiek. Aan de overkant op de Noordelijke IJ-oever wordt een grote Vrijheidsmaaltijd georganiseerd met circa duizend mensen. Ook is er een boerenmarkt, waar een historicus en chefkok gerechten koken zoals die tegen het eind van de oorlog gegeten werden.

De pontonbrug over het IJ is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

- advertentie -
1944 Ponten aaneen foto: Historisch Archief Tuindorp Oostzaan
1944 Ponten aaneen foto: Historisch Archief Tuindorp Oostzaan

Historische achtergrond

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een pontonbrug – of eigenlijk een pontenpontonbrug. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste, en tot nu enige, fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

In de oorlog lagen overal in het land vergelijkbare bruggen. Zo waren de oeververbindingen over de Rijn bij Arnhem en over de Maas bij Maastricht in mei 1940 bij wijze van defensie vernield door Nederlandse militairen. Hiervoor in de plaats kwamen pontonbruggen.

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog heerste schaarste en honger. Stedelingen trokken de stad uit naar omliggende boerderijen om hun laatste waardevolle bezittingen te ruilen voor een zak aardappelen. Vanuit Amsterdam liepen zij, over de pontonbrug, naar Waterland en zelfs naar de polders van West-Friesland. Meerdere mensen overleefden de kou niet.

DVD: Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog

Pontenbrug over het IJ – 1945 – Amsterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: