Week van de koloniale geschiedenis

Amsterdam Museum toont ‘Intocht Napoleon’

De intocht van Napoleon te Amsterdam (detail) – Matthieu van Bree, 1813
Het grote negentiende-eeuwse schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree is sinds vrijdag te zien in het Amsterdam Museum.

Het werk uit 1813 heeft een plek gekregen in de Schuttersgalerij van het museum. Het zes bij vier meter grote doek werd vrijdag opgehangen.

Het schilderij werd gemaakt naar aanleiding van een historische gebeurtenis die zich in oktober 1811 voltrok. De Franse keizer Napoleon werd toen welkom geheten bij de stadsgrens van Amsterdam.

- advertentie -Het schilderij werd afgelopen zomer voorzichtig uitgerold

Daar werden hem de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen (1760-1839). Op deze manier betuigde de burgemeester zijn respect voor de keizer. Daarnaast was het een teken van onderwerping.

Het bezoek van Napoleon werd door de Antwerpse schilder Matthieu van Bree op doek vastgelegd. Hij voltooide het werk in 1813. Na de onthulling in het oude stadhuis, het huidige hotel The Grand, wist men echter niet goed wat men met het grote kunstwerk aan moest. Van 1885 tot 1891 was het schilderij nog even te zien in het Rijksmuseum Amsterdam en daarna nog kort in het Stedelijk Museum. In de periode hierna was het werk echter vrijwel nooit meer te zien.

In juli werd het schilderij uitgerold en deze vrijdag is het werk dus opgehangen. Het doek moet nog wel gerestaureerd worden. Het Amsterdam Museum denkt hier ongeveer dertigduizend euro voor ndoig te hebben en roept het publiek daarom op delen van het schilderij te sponsoren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: