Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Angela Merkel houdt dit jaar online 5 mei-lezing

1 minuut leestijd
Bondskanselier Angela Merkel op een videoscherm, 2021
Bondskanselier Angela Merkel op een videoscherm, 2021 (CC BY 3.0 de - MSC/Michael Kuhlmann - wiki)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt dit jaar de 5 mei-lezing. In verband met de coronamaatregelen verzorgt de bondskanselier de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Merkel de lezing vorig jaar al zou houden, maar vanwege de maatregelen rond het coronavirus werd dat toen geschrapt. De bondskanselier werd destijds gevraagd de toespraak te geven omdat zij zich al “jarenlang inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa”.

De lezing staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Studenten gaan tijdens de uitzending met bondskanselier Merkel en minister-president Mark Rutte in gesprek over vrijheid. In 2012 werd de lezing ook al eens gegeven door een Duitse politicus. Bondspresident Joachim Gauck was toen te gast.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.