Peres bekeek verschillende bijzondere stukken uit het museum, waaronder een brief die Anne in maart 1941 aan haar grootmoeder schreef, een fotoalbum dat ze tijdens de onderduik samenstelde, twee brieven die Annes vader Otto aan zijn moeder in Zwitserland schreef na zijn bevrijding uit Auschwitz en het boek ‘Beginselen der Plantkunde’ dat Anne van haar ouders voor haar vijftiende verjaardag kreeg.
Shimon Peres is tot en met 2 oktober in Nederland. Op zijn eigen verzoek werd het Anne Frank Huis aan het onofficiële programma toegevoegd. Museumdirecteur Ronald Leopold was erg onder de indruk van het boek vanm de Israëlische premier:
“Het bezoek van de Shimon Peres is een hoogtepunt in de geschiedenis van het Anne Frank Huis. Wij vinden het eervol en ontroerend dat de president van Israël een bezoek brengt aan deze plek van herinnering en bezinning.”
Peres bezocht de feitelijke onderduikplaats overigens niet. De negentigjarige president is niet meer zo goed ter been. Na afloop van het bezoek aan het museum tekende Peres het gastenboek van het Anne Frank Huis. Hierin schreef hij het volgende:
“Anne behoort tot de geschiedenis van de mensheid, toen de mens het verschil begon te begrijpen tussen kwaad en goed, tussen licht en donker. Haar onschuldige, waarachtige stem zal over de hele wereld te horen zijn, doorklinken in vele generaties, zodat zij het verschil begrijpen tussen menselijk en satanisch zijn. Het is de stem van de Joden, die zoveel betaald hebben voor hun menselijke betrokkenheid. Zij werden vermoord maar de waarheid overleefde. Het licht van Anne versloeg het donker. Het Achterhuis is de kleinste en meest ontroerende plek in de wereld.”