Anne Frank Stichting moet deel archief Otto Frank teruggeven

Anne Frank
De Anne Frank Stichting moet stukken uit de nalatenschap van Otto Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

De stichting en het fonds werkten lange tijd goed samen maar kregen een paar jaar geleden ruzie over de de nalatenschap van Otto Frank, de vader van Anne Frank.


- advertentie -
Otto Frank – Afb: annefrank.org

Het gaat om 4,5 meter archief, met name bestaande uit brieven, foto’s en documenten.

De documenten werden door het in het Zwitserse Bazel gevestigde Anne Frank Fonds in langdurig bruikleen aan de Anne Frank Stichting in Amsterdam gegeven. Het fonds heeft momenteel echter plannen voor een eigen museum in het huis in Frankfurt waar Anne Frank tot 1933 met haar ouders en zus woonde. Het is de bedoeling dat de nalatenschap van Otto Frank in dat nieuwe museum tentoongesteld wordt.

De Anne Frank Stichting is daar niet blij mee en verzette zich tegen de overdracht van de stukken. Volgens de stichting staat van veel stukken ook niet vast van wie ze zijn.

De rechtbank in Amsterdam heeft nu echter bepaald dat de documenten voor 1 januari 2014 teruggegeven moeten worden aan het fonds in Bazel. Volgens de rechter is er een grote vertrouwensbreuk ontstaan en is het daarom begrijpelijk dat het fonds de bruikleenovereenkomst wil opzeggen.

De Anne Frank Stichting vindt het jammer dat dat de archieven niet bijeen kunnen blijven in het Anne Frank Huis:

De Stichting heeft nimmer ontkend dat een groot deel van de archiefstukken eigendom zijn van het Anne Frank Fonds maar kon zich, gezien de overeengekomen lange duur van de bruikleen, niet verenigen met de eis tot onmiddellijke teruggave.

De rechtszaak heeft overigens geen betrekking op de dagboeken van Anne Frank. Deze zijn eigendom van de Nederlandse staat en in permanent bruikleen gegeven aan de Anne Frank Stichting, de beheerder van het Anne Frank Huis.

Gerelateerde uitgaven:

Visum (1940) met handtekening van Jan Zwartendijk
Het ‘Banzai! Banzai! Banzai!’ klonk uit honderdduizenden kelen tegelijk. Op 11 februari…
Eichmann tijdens het proces - Foto: Still YouTubeEen rechtbank…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

>>> Meer geschiedenisboeken
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier