Anselm Kiefer geïnspireerd door… het verleden

Detail van het kunstwerk van Kiefer – klik voor een vergroting (Foto Charles Duprat)
De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer (1945) werd in 2009 door het Rijksmuseum in Amsterdam uitgenodigd om een kunstwerk te maken geïnspireerd op Rembrandts Nachtwacht. Het werk dat de kunstenaar maakte heet opmerkelijk genoeg La berceuse (for Van Gogh).

De gerenommeerde kunstenaar Anselm Kiefer kreeg van het Rijksmuseum de vrije hand. Als hij zich maar liet inspireren door de Nachtwacht. Waar verwacht werd dat de Duitser zich zou laten inspireren door het meesterwerk van Rembrandt kwam de eigenzinnige Kiefer met het werk- advertentie -

La berceuse (for Van Gogh op de proppen.

Kiefer liet zich inspireren door Vincent van Gogh in plaats van Rembrandt van Rijn. Zijn kunstwerk, getiteld La berceuse (De wiegster), bestaat uit drie grote glazen vitrines. In twee van deze vitrines zijn zonnebloemen te zien terwijl een typisch Van Gogh-stoeltje de middelste vitrine vult. Kiefers kunstwerk heeft daarnaast dezelfde naam als een schilderij dat Vincent van Gogh in 1889 maakte van Augustine Roulin.

Kiefer heeft zich overduidelijk niet laten inspireren door de Nachtwacht. Wel is duidelijk dat hij zich heeft laten inspireren door kunst uit het verleden.

De bijzondere creatie van Kiefer is van 7 mei tot 4 juli te zien in de Nachwachtzaal van het Rijksmuseum. Gedurende de looptijd van deze presentatie zijn in de Aanwinstenzaal van het Rijksmuseum een serie foto’s te zien van Anton Corbijn. Deze fotograaf bezocht Anselm Kiefer in 2008 in diens atelier in Zuid-Frankrijk.

Anselm Kiefer heeft een hechte band met Nederland. Zijn door Rudi Fuchs samengestelde eerste tentoonstelling in het Van Abbe Museum (1979) geldt als het begin van zijn internationale doorbraak (1979). Musea als Van Abbe, Boijmans, Stedelijk en Groninger hebben werk van Kiefer in hun collectie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: