Dark
Light

Freddy Heineken was helemaal geen Heineken

Auteur:
1 minuut leestijd
Freddy Heineken in 1987 - Foto: CC / Rob Bogaerts / Anefo
Freddy Heineken in 1987 - Foto: CC / Rob Bogaerts / Anefo

Freddy Heineken in 1987 - Foto:  CC / Rob Bogaerts / Anefo
Freddy Heineken in 1987 – Foto: CC / Rob Bogaerts / Anefo
Freddy Heineken, voormalig directeur van de bierbrouwerij, blijkt geen echte Heineken te zijn geweest. Dat meldt de NOS op basis van boek van Annejet van der Zijl over Gerard Heineken, de grondlegger van het wereldberoemde bierimperium.


In werkelijkheid werd Freddy Heineken verwekt door Julius Petersen, de minnaar van zijn oma Mary Heineken-Tindal. Freddy Heineken was dus eigenlijk Freddy Petersen.

In de media wordt volop bericht over de onthulling. Volgens schrijfster Annejet van der Zijl was binnen de familie Heineken echter al lang bekend dat Freddy Heineken geen biologische Heineken was. Tijdens familielunches zou hier ook openlijk over zijn gepraat.

Boek en tentoonstelling

Het boek van de schrijfster draait om Gerard Heineken (1841-1893). In februari 1864 kocht deze Heineken, hij was toen pas 22 jaar oud, de Amsterdamse brouwerij De Hooiberg. Met zijn aankoop legde Heineken destijds de basis voor het huidige wereldconcern Heineken. Hij werd daarnaast een van de grondleggers van het moderne Amsterdam.

Onder leiding van Gerard Heineken nam de bierproductie voortdurend toe en werd al na drie jaar een grotere brouwerij aan de Stadhouderskade gebouwd. De ondernemer en vernieuwer Heineken werd vervolgens zeer succesvol met het brouwen van het toen nieuwe, laaggistende ‘Beierse bier’ oftewel pils.

Naar aanleiding van de verschijning van de biografie, is bij het Stadsarchief Amsterdam de komende maanden de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam – Gerard Heineken, brouwer en bouwer te zien.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×