Antiek marmeren beeld gevonden in geitenstal

Foto van een willekeurige korè
De Griekse politie heeft in een geitenstal in Fyli, ten noordwesten van Athene, een antiek marmeren beeld ontdekt. Het beeld was buitgemaakt bij een illegale opgraving.

De geitenherder en een handlanger zijn opgepakt toen ze het beeld voor een half miljoen euro probeerden te verkopen.Volgens de politie gaat het om een korè, een marmeren sculptuur van een jonge vrouw, uit ongeveer 520 voor Christus. Het 120 centimeter hoge beeld is grotendeels intact, alleen de linker onderarm ontbreekt.In Griekse en buitenlandse musea zijn tientallen voorbeelden van de korai en hun mannelijke equivalenten, de kouroi, te zien. De beelden zijn van groot belang voor het begrijpen van de ontwikkeling van de Griekse kunst. Er worden zelden nieuwe beelden ontdekt die in goede conditie zijn.

- advertentie -

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de vindplaats van de korè, mogelijk vinden archeologen daar een tot nu toe onbekend heiligdom of begraafplaats. Het is bij wet bepaald dat alle kunstschatten die op Griekse bodem worden gevonden, eigendom zijn van de staat.

~ Natascha NeefParakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: