Dark
Light

Antifascisten willen ‘Mein Kampf’ in beslag nemen

1 minuut leestijd
Mein Kampf - cc
Mein Kampf - cc

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, die eerder al eens voor de rechter werd gesleept omdat hij in zijn zaak het boek Mein Kampf te koop aan bood, is weer in het nieuws. Van Eyck maakte deze week bekend dat hij een door Hitler zelf gesigneerd exemplaar van het beruchte boek exposeert. De AFVN-Bond van Antifascisten is boos en eist inbeslagname van het exemplaar en sluiting van de winkel.

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Arthur Graaff van de antifascisten heeft zelfs een brandbrief gestuurd aan burgemeester Van der Laan om de winkel zo spoedig mogelijk te sluiten. De woordvoerder:

“Als de politie het niet in beslag neemt, gaan we het zelf in beslag nemen. Het gaat hier om volkomen immoreel geld verdienen aan de ellende van meer dan 50 miljoen oorlogsslachtoffers. De verkoop en het openbaar aanbieden zijn nog steeds verboden.”

De politie liet zaterdag weten dat er nog geen aangifte is gedaan tegen de galeriehouder en dat de Bond van Antifascisten geen recht heeft om het boek in beslag te nemen. “Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal”, aldus de woordvoerster tegenover de Volksrant.

De rechtbank oordeelde eind vorig jaar dat de antiquair, tegen wie een zaak was aangespannen vanwege de verkoop van het verboden boek, niet strafbaar is. Dit onder meer omdat het boek van Hitler door Van Eyck als historisch object verkocht wordt, maar ook omdat het boek via internet eenvoudig te verkrijgen is. Het OM, dat duizend euro boete had geรซist, ging tegen de uitspraak in beroep, maar die zaak moet nog dienen.

De JOVD riep de galeriehouder enkele maanden geleden uit tot ‘liberaal van het jaar’.

Zelfdzaam

Het tentoongestelde exemplaar van Mein Kamp is volgens Michiel van Eyck zeer zeldzaam. Het zou afkomstig zijn uit een erfenis van een Amsterdamse familie. Het boek heeft een zilverbeslag en bevat een handgeschreven boodschap van Hitler.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie