Google eert Delftse uitvinder Antoni van Leeuwenhoek

Het Google-logo staat vandaag de hele dag in het teken van de beroemde Nederlandse uitvinder Antoni van Leeuwenhoek. Dit vanwege de 384e geboortedag van de grondlegger van de microbiologie.

Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek (Boerhaave)
Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek (Boerhaave)
In de zogenaamde Doodle is de uitvinder te zien met een van zijn zelfgebouwde microscoopjes. Hiermee kon Antoni van Leeuwenhoek zaken maar liefst 500 keer vergroten. De nieuwsgierige Nederlander onderzocht er allerlei biologische verschijnselen mee, zoals bloedlichaampjes, haarvaten en spermatozoïden. De microscoop van Van Leeuwenhoek was in zijn tijd zo bijzonder, dat wetenschappers van over de hele wereld naar Delft afreisden om het wonderbaarlijke apparaatje te komen bekijken.

Dankzij zijn microscopen was Antoni van Leeuwenhoek de eerste die veel biologische verschijnselen onderzocht én beschreef. In 1680 werd Van Leeuwenhoek als lid toegelaten tot de prestigieuze Royal Society.

Een echte wetenschapper

De beroemde Delftenaar werd op 24 oktober 1632 geboren als zoon van Philips Antonyszoon en Margaretha Bel van den Berch. Dat hij als wetenschappers naam zou maken was eigenlijk helemaal niet zo logisch. Van Leeuwenhoek stamde namelijk uit een geslacht van bierbrouwers. De wetenschapper werd overigens gedoopt als ‘Thonis Philipszoon’. Hij noemde zich van Leeuwenhoek omdat zijn ouderlijk huis in Delft op de hoek naast de Leeuwenpoort stond.

- advertentie -

Portret van Antoni van Leeuwenhoek (Jan Verkolje, ca. 1670-1693)
Antoni van Leeuwenhoek
De wetenschapper overleed op 26 augustus 1723 in zijn geboortestad. Hij werd maar liefst 90 jaar. Volgens de overlevering toonde hij zich zelfs op zijn sterfbed nog een échte wetenschapper. Hij zou er een brief aan de Royal Society hebben gedicteerd waarin hij het samentrekken van zijn middenrif zo grondig beschreef dat de aandoening de ziekte van Van Leeuwenhoek wordt genoemd.

Antoni van Leeuwenhoek ligt begraven in de Oude Kerk in Delft.

Internationaal

Soms zijn Doodles maar in één land te zien omdat de persoon in kwestie alleen daar naam heeft gemaakt. De internationale betekenis van de ontdekkingen van Antoni van Leeuwenhoek blijkt wel uit het feit dat ‘zijn Doodle’ in heel veel landen te zien is, waaronder Amerika, Rusland, Australië, een groot deel van Noord-Afrika en Scandinavië.

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) – Grondlegger van de microbiologie
En bekijk onze lijst van uitvindingen
Boek: Meesters van de Gouden Eeuw

Korte video over Antoni van Leeuwenhoek

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier