Week van de koloniale geschiedenis

App-competitie voor cultuur

Foto genomen op de set van het programma De Taal van de Machine (VPRO), 13 november 1958 – Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Aankomende zaterdag wordt er een zogenaamde ‘app-competitie voor cultuur’ gelanceerd. Meer dan honderd ontwikkelaars worden dan uitgedaagd om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.

De wedstrijd is een initiatief van Open Cultuur Data– een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen – en wordt gelanceerd tijdens de zogenaamde Hack de Overheid hackathon. De ontwikkelaars krijgen straks een grote hoeveelheid cultuurdata ter beschikking. Het gaat onder meer om beschrijvende data (metadata) maar ook audio, video, beelden en documenten.Lotte Belice Baltussen, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en mede initiatiefnemer van de competitie:

- advertentie -

Open data biedt vele kansen voor erfgoedinstellingen om nieuwe publieksgroepen aan zich te binden en collecties breder toegankelijk te maken. We hebben creatieve ontwikkelaars nodig om met innovatieve oplossingen te komen.

De competitie omvat in totaal 7500 euro aan prijzengeld voor ontwikkelaars.

Op de hackathon worden nieuwe datasets vrijgegeven van onder meer Archief Eemland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen. Het Rijksmuseum maakte eerder een basiscollectie als open data beschikbaar. Het Nationaal Archief opent ruim 140.000 items uit de collectie van het foto-persbureau Anefo.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: