Apple-1 computer geveild voor 387.750 dollar

Apple I – Foto: CC / Tomislav Medak
Bij Christie’s is dinsdag een Apple-1 computer geveild voor een bedrag van 387.750 dollar.

De Apple 1 was het eerste computermodel van het wereldberoemde bedrijf Apple. In 1976 werden deze met de hand gemaakte computers verkocht voor 666,66 dollar. in totaal werden er zo’n tweehonderd exemplaren gemaakt. Dit zijn vandaag de dag echte collector’s items.


Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Ronald Wayne, Steve Wozniak en de in 2011 overleden Steve Jobs. Ronald Wayne is de minst bekende oprichter. Hij verliet het bedrijf al na enkele dagen en verkocht zijn aandeel van tien procent destijds voor een bedrag van 800 dollar aan de andere twee oprichters. Vandaag de dag zou dat aandeel enkele miljarden dollar waard zijn.

- advertentie -

In de garage

Samen met zijn studievriend Wozniak had Jobs zich vanaf halverwege de jaren zeventig al bezighouden met de ontwikkeling van de Apple 1-computer. Deze vroege personal computer werd gebouwd in de garage van Jobs ouders en nadat het duo erin geslaagd was vijfentwintig Apple 1 machines te verkopen, werd de Apple Corporation opgericht. De computers werden met de hand gemaakt door Wozniak en Jobs hield zich bezig met de marketing en het bedenken van verbeteringen.

The 1976 Apple 1:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: