Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Archeologische resten van 3000 jaar oud gevonden in Sint-Amandsberg

1 minuut leestijd

Archeologen hebben in Sint-Amandsberg (Gent) 3000 jaar oude sporen gevonden. Volgens eerste onderzoek zou het gaan om minimaal vijf structuren uit de Metaaltijden en een Romeins graf.

De vondsten werden gedaan op een terrein waar binnenkort 38 nieuwe woningen worden gebouwd. De archeologische sporen, voornamelijk van menselijke origine, zijn volgens de onderzoekers goed bewaard door de intactheid van de bodemopbouw. Het gaat onder meer om greppels, paalkuilen (al dan niet als onderdeel van een structuur) en kuilen. Er werden minimaal vijf structuren vastgesteld die tussen de twee- en drieduizend jaar oud zouden zijn. Volgens eerste vaststellingen gaat het om twee huisplattegronden uit de Bronstijd en een huis en twee vierpalige spiekers uit de Metaaltijden.

Bert Acke, afdelingsverantwoordelijke Archeologie van Monument Vandekerckhove:

“Wij hebben ook sporen gevonden uit de Romeinse tijd. We konden al een graf en aardewerk uit die periode identificeren. Het is opvallend dat er op zo een klein oppervlakte zowel sporen uit de Metaaltijden als uit de Romeinse tijd aanwezig zijn. Kennelijk is het doorheen de geschiedenis een erg aantrekkelijke plek geweest om te wonen.”

In het voorjaar van dit jaar wordt het archeologisch onderzoek afgerond en starten de ontwikkelaars met de riolerings- en wegeniswerken op de site.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.