Archeologische vondsten Noord-Zuidlijn gepresenteerd

Station Rokin van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn – Foto: CC/Mojito
Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn zijn in Amsterdam door archeologen al duizenden historische objecten gevonden. Een deel van die objecten wordt de komende maanden geëxposeerd in het Allard Pierson Museum.

Alleen op het stuk tussen de Dam en het Rokin zijn al 700.000 archeologische objecten gevonden. Het Allard Pierson Museum presenteert een aantal van die objecten. Daarnaast is er een fototentoonstelling samengesteld. De vondsten vertellen volgens het museum “het verhaal van de staddoor de eeuwen heen”.

- advertentie -

De foto’s geven de bezoekers een kijkje achter de schermen van het dagelijks werk van de stadsarcheologen.

Naast de tentoonstelling ontwikkelt het UvA ErfgoedLab een zogenaamde vrijdenkersruimte waar verschillende experts zich gezamenlijk zullen buigen over de vraag hoe de archeologische vondsten in de toekomst het best bewaard en gepresenteerd kunnen worden. Het Allard Pierson Museum:

Zou het niet geweldig zijn als deze vondsten teruggeplaatst zouden worden en ergens in de publieke ruimte een plek kunnen krijgen? Normaal verdwijnen dergelijke vondsten merendeels in een groot depot buiten het zicht van het publiek. Met een publieke presentatie van de objecten op locatie kunnen de talloze verhalen uit de Amsterdamse alledaagse geschiedenis op onalledaagse wijze ontsloten worden.

Tentoonstelling en UvA ErfgoedLab lopen tot en met 1 april 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: