Archief Eli Asser naar Letterkundig Museum

Eli Asser in 1990 – Foto: IKON
Het literair archief van de Nederlandse schrijver Eli Asser (1922) is dinsdag overgedragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Tijdens de overdracht werd dinsdag een door Dorien van der Waerden geschilderd portret van Asser onthuld. Eli Asser maakte onder meer naam als schrijver van de komedieseries ’t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker. Verder schreef Asser onder meer teksten voor Mimosa, een komische radiostrip uit de jaren vijftig.Overgedragen aan het Letterkundig Museum zijn onder meer handschriften, aantekeningen en notities van de schrijver. Ook agenda’s en knipsels uit kranten en weekbladen zijn daarnaast aan het museum in Den Haag overgedragen.

- advertentie -

Verder zijn verschillende boeken die Asser over zijn oorlogservaringen schreef aan het museum overgedragen. Eli Asser, van Joodse komaf, dook in 1943 samen met zijn vriendin onder bij een boer in Friesland. Voor die tijd had hij onder meer gewerkt voor de Joodsche Raad in Amsterdam.

Naar aanleiding van de verwerving van het archief van Asser heeft het Letterkundig Museum een kleine expositie over het werk van de schrijver ingericht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: