Auschwitz Comité boos over defilé Vorden

/
1 minuut leestijd

Het Nederlands Auschwitz Comité vindt het onbegrijpelijk dat het plaatselijk Comité 4/5 mei in Vorden en de gemeente Bronckhorst tijdens de komende dodenherdenking weer langs de graven van Duitse soldaten willen defileren.

De dodenherdenking in Vorden hield de gemoederen vorig jaar erg bezig. Nadat bekend werd dat men langs de graven van Duitse soldaten wilde lopen, kwam er veel protest. Er werd zelfs een zaak aangespannen en kort voor de herdenking besloot de rechter dat de burgemeester van Bronckhorst en andere vertegenwoordigers van de gemeente niet langs de graven mochten lopen.

In hoger beroep werd die uitspraak onlangs vernietigd. Het plaatselijke comité maakte kort hierna bekend tijdens de komende herdenking opnieuw langs de graven van Duitse soldaten te willen lopen. Het Auschwitz Comité vindt dit onbegrijpelijk:

“Nòch de geschiedenis, nòch de commotie van vorig jaar schijnen enig effect op deze bestuurders te hebben.”

Volgen het comité brengt de gemeente met het voornemen de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers. Het comité:

“Dit is ongepast en gevoelloos ten aanzien van de werkelijke slachtoffers en staat gelijk aan geschiedvervalsing. Op 4 mei staan de Nederlandse slachtoffers van het Naziregime en hun nabestaanden centraal. Het leed hen aangedaan, dat is wat wij op die dag herdenken.”

Het Nederlands Auschwitz Comité verzoekt de gemeente Bronckhorst af te zien van het voornemen op 4 mei langs de Duitse graven te defileren. Later deze maand wordt in de gemeenteraad van Bronckhorst gesproken over de dodenherdenking in Vorden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie