‘Auschwitz-herdenking moet nationale status krijgen’

Monument in het Wertheimpark
Als het aan het Auschwitz Comité ligt wordt de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz voortaan landelijk herdacht. Jacques Grishaver, voorzitter van het comité, zei dit zondag tijdens een herdenkingsplechtigheid in Amsterdam.

Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door Russische troepen. De soldaten troffen bij aankomst slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoenmensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen werd direct na aankomst vergast. De bevrijding van het concentratiekamp wordt jaarlijks op de derde zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Nooit Meer Auschwitz-monument.

- advertentie -

De voorzitter van het Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, zei tijdens de herdenking van afgelopen zondag dat de Auschwitz-herdenking, net als 4 en 5 mei, een nationale herdenking moet worden. Tegenover de NOS zei hij onder meer het volgende:

Ik wil dat als erkenning voor al die slachtoffers die verdwenen zijn en nooit meer zijn teruggevonden. […] Ik vind dat de mensen er recht op hebben. Een nationale herdenking geeft voor de toekomst garanties dat het [de herdenking, red.] blijft bestaan.

De herdenking in het Wertheimpark werd zondag bijgewoond door ongeveer duizend mensen. Bij het monument werden kransen gelegd. Verder werden er verschillende toespraken gehouden, bijvoorbeeld door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die aangaf het van groot belang te vinden dat er ook vandaag de dag nog over Auschwitz gesproken wordt. Zijn toespraak sloot hij af met de woorden.

Samen zeggen we steeds weer, en als het nodig is heel luid, ‘Nooit meer Auschwitz’

NOS-video, de toespraak van Van der Laan:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: