Authentieke barak Kamp Vught bijna open voor publiek

Vitrine met objecten uit Moluks woonoord in Barak 1B - Foto: Jan van de Ven
Vitrine met objecten uit Moluks woonoord in Barak 1B – Foto: Jan van de Ven
Staatssecretaris Martin van Rijn opent woensdag de volledige gerenoveerde Barak 1B, de enige nog op de authentieke plek staande barak van voormalig concentratiekamp Vught.

Barak 1B wordt ingericht - Foto: Jan van de Ven
Barak 1B wordt ingericht – Foto: Jan van de Ven


Mede door financiële steun van het V-fonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Vught kon de barak onlangs gerestaureerd worden. In de authentieke kampbarak heeft Kamp Vught de ervaringen bijeen gebracht van vier groepen mensen, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in (voormalig) Kamp Vught belandden.

Volgens de initiatiefnemers levert de tentoonstelling “een bijzondere en prikkelende inkijk in 70 jaar recente, soms schurende Nederlandse geschiedenis”.

In de barak wordt aandacht besteed aan de verhalen van politieke gevangenen en joden, aan degenen die werden verdacht van collaboratie met de bezetter, aan de Duitse burgerevacués uit het grensgebied en tenslotte aan de Zuid-Molukkers die vanaf 1951 in de barak opgevangen werden. Nationaal Monument Kamp Vught:

- advertentie -

“Concentratiekamp Vught was een afschrikwekkend instrument van terreur en vervolging, een voorportaal van de hel. Maar op deze plek werd óók gezongen en gedanst, gelachen en nagedacht over een toekomst in vrijheid. Juist op een plek als deze kwam het slechtste, maar zeker ook het beste in mensen naar boven. De getoonde geestelijke veerkracht en weerbaarheid kunnen ons ook nu nog inspireren.”

Barak 1B vertelt ook de in Nederland nog onbekende geschiedenis van Duitse evacués uit de zogenaamde ‘Selfkant’, ten oosten van Sittard, van wie er 189 in het kamp overleden. Zij werden als vijanden gezien, net zoals de tegelijkertijd met duizenden in het kamp gevangen gezette, van collaboratie verdachte Nederlanders. Drie van hen werden nog vóór de bevrijding, op 3 mei 1945, als eersten in ons land ter dood gebracht. Op dezelfde plaats waar nog maar kort daarvoor zeker 329 verzetsmensen waren geëxecuteerd door de bezetter.

Nadat de hele inboedel van het kamp in 1949 aan de hoogst biedenden was verkocht, moesten op deze plek duizenden Molukkers een bittere desillusie verwerken. Maar uiteindelijk vonden ze er, ver van huis, volgens het museum toch vaak ook een nieuw ‘thuis’.

Bezoekers in Barak 1B - Foto: Jan van de Ven
Bezoekers in Barak 1B – Foto: Jan van de Ven

Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught:

“De ooit vervallen barak is weer tot leven gekomen. Hier wordt de bezoeker getroffen door de kleine en grote, de pijnlijke en weemoedige, de hartverscheurende en inspirerende verhalen. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar de geschiedenis zo tastbaar aanwezig is als hier.”

In de barak nemen persoonlijke geschiedenissen een belangrijke plaats in, naast bijzondere filmbeelden. Er is ook gebruik gemaakt van persoonlijke voorwerpen uit de collectie van het museum, en veel musea en particulieren uit binnen- en buitenland objecten hebben geschonken of in bruikleen gegeven.

Vanaf zaterdag 30 november is de barak geopend voor het publiek.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier