Bacterie doet zich tegoed aan wrak Titanic

Boeg van de Titanic
Het wrak van de Titanic ligt al sinds 1912 op de bodem van de Atlantische Oceaan. Volgens wetenschappers komt daar binnen twintig jaar een eind aan. Het wrak wordt volgens hen stukje bij beetje afgebroken door een ijzervretende bacterie.

De onderzoeksters, Henrietta Mann en Bhavleen Kaur van de Universiteit in Halifax (Canada), hebben onderzoek gedaan naar het wrak van de Titanic. Dit schip, eens het grootste passagiers stoomschip ter wereld, zonk in 1912 nadat het op een ijsberg botste. De wetenschappers ontdekten dat het wrak van het schip momenteel wordt aangevreten door een ijzervretende bacterie. Deze tot nu toe onbekende bacterie uit de Halomondaceae-familie gaven ze de naam Halmonas Titanicae.

De bacterie zorgt er volgens de onderzoekers voor dat er binnen twintig jaar niets meer van het wrak over is dan een roestige vlek op de zeebodem. Op dit moment zou er al 50.000 ton staal zijn weggevreten.

De bacterie werd aangetroffen op delen van het wrak die in 1991 boven water zijn gehaald.

- advertentie -

De Titanic zonk in 1912. Bij de ramp kwamen 1517 van de 2201 passagiers om het leven. Het wrak van de Titanic werd pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: