In de badkuip van Adolf Hitler (1945)

Bovenstaande foto werd gemaakt op 30 april 1945, de dag waarop Adolf Hitler in zijn bunker in Berlijn zelfmoord pleegde. Te zien is Vogue-correspondente en fotomodel Lee Miller.

Deze Amerikaanse reisde in april van het laatste oorlogsjaar met Amerikaanse troepen mee en deed voor Vogue verslag van de ontwikkelingen. Kort voordat deze foto werd gemaakt, had Miller bijvoorbeeld reportages gemaakt in de concentratiekampen Buchenwald en Dachau.

Aangekomen in München ging ze, samen met haar collega David E. Scherman (correspondent voor Life magazine) op zoek naar een appartement aan het Prinzenregentplatz waar Adolf Hitler jarenlang had gewoond. Daar aangekomen bleek het appartement nog helemaal intact. De elektriciteit deed het nog en overal hingen portretten van de Führer. Toen Miller het bad van de dictator zag besloot ze haar kleren uit te trekken en plaats te nemen in de badkuip. Haar collega maakte vervolgens enkele foto’s, waaronder bovenstaande. Volgens sommige berichten maakte Miller kort hierna ook nog foto’s van Scherman terwijl die in het bad van Hitler zat, maar die beelden zijn nooit opgedoken.

Meer over Adolf Hitler

- advertentie -
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:

3 Comments Join the Conversation →