Week van de koloniale geschiedenis

BAFTA’s voor ‘The King’s Speech’

De prijzenlijst van de historische film The King’s Speech wordt steeds langer en het einde van de prijzenregen is nog niet in zicht. Zondagavond won de film een groot aantal BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen.

De film won niet alleen een BAFTA in de categorie beste film, maar ook in de categorieën scenario, muziek, beste acteur (Colin Firth), beste mannelijke bijrol (Geoffrey Rusk) en beste vrouwelijke bijrol (Helena Bonham Carter).

In The King’s Speech wordt het

- advertentie -waargebeurde verhaal verteld van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk (1895-1952) die in 1936 zijn broer Eduard VIII opvolgde. Deze koning Eduard VIII deed afstand van de troon omdat hij met Elisabeth Wallis Warfield wilde trouwen maar daarvoor geen toestemming kreeg van eerste minister Baldwin. George had altijd in de schaduw van zijn broer gestaan en zat niet direct op het koningschap te wachten. Toch aanvaardde hij in 1936 de kroon. Koning George VI had echter wel een groot probleem. Praten ging hem in verband met een stotterprobleem moeilijk af. In de film is te zien hoe de koning dit probleem, samen met de onorthodoxe Australische spraaktherapeut Lionel Logue, aanpakt.

Aan de prijzenlijst worden binnenkort hoogstwaarschijnlijk ook nog enkele Oscars toegevoegd. De historische film is met maar liefst twaalf nominaties de grote favoriet. De Oscars worden op zondag 27 februari uitgereikt in Los Angeles.

Trailer van The King’s Speech

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: