Bart van der Boom winnaar Libris Geschiedenis Prijs

/
1 minuut leestijd
'Wij weten niets van hun lot' - detail boekcover
'Wij weten niets van hun lot' - detail boekcover

Het beste historische boek van dit jaar is ‘Wij weten niets van hun lot’ van Bart van der Boom. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs heeft dat zaterdag, tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam, bekendgemaakt.

‘Wij weten niets van hun lot’ – Bart van der Boom
Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Dit jaar dongen er 320 boeken mee naar de prijs.

Van alle inzendingen maakte Wij weten niets van hun lot de meeste indruk op de jury. In het boek staat Bart van der Boom – docent moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden – stil bij de vraag of en zo ja wat ´gewone Nederlanders´ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust. In vroegere studies is vaak gesteld dat Nederlanders hier niets over hebben geweten, maar tegenwoordig wordt dat vaak in twijfel getrokken. In het boek wordt aan de hand van 164 dagboeken van zeer uiteenlopende Nederlanders geconstrueerd en geanalyseerd wat men destijds hoorde, dacht en wist.

De jury noemt het boek “actueel en prikkelend” en vindt het interessant dat Van der Boom de zogenaamde “mythe van de schuldige omstander” aansnijdt:

“Een dapper boek, omdat Van der Boom een weinig gangbaar standpunt inneemt. Hij gebruikte origineel bronnenmateriaal, 164 dagboeken, die hij geduldig en liefdevol bestudeerde. Dit is een moeilijk en gevoelig thema, toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat volgens de jury zeer overtuigend. Vooral levert ‘Wij weten niets van hun lot’ een belangwekkende bijdrage aan een historisch debat over een even belangrijke als omstreden periode uit de Nederlandse geschiedenis.”

De auteur ontving de prijs zaterdagavond uit handen van juryvoorzitter Pieter Broertjes. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Jaap Scholten.

Bart van der Boom – Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie