Dark
Light

De Basiliuskathedraal in Moskou

Auteur:
1 minuut leestijd
Basiliuskathedraal in Moskou - cc
Basiliuskathedraal in Moskou - cc

Dinsdag is het precies 450 jaar geleden dat de wereldberoemde Basiliuskathedraal in Moskou werd ingezegend. De startpagina van Google staat om die reden dinsdag helemaal in het teken van de kathedraal.

Google Doodle voor Basiliuskathedraal
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, speciale Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 450e ‘verjaardag’ van de Basiliuskathedraal is het traditionele logo vervangen door een afbeelding van de basiliek.

Foto: CC/Petar Milošević
De Basiliuskathedraal, ook wel Pokrovkathedraal, is dé blikvanger van het Rode Plein in Moskou. De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV, ook bekend als Ivan de Verschrikkelijke. Dit naar aanleiding van diens overwinning op de Tartaren bij Kazan.

Acht kleine kerkjes

De kathedraal bestaat eigenlijk uit acht kleine kerkjes die om een hoofdkerk liggen. Deze hoofdkerk heeft een tentvormige toren. Dit in tegenstelling tot de omliggende kerkjes die koepels hebben.

Vandaag de dag is de kathedraal zeer kleurrijk. Vroeger was dat wel anders. De buitenkant van de kathedraal was oorspronkelijk wit. In de zeventiende eeuw werd de kathedraal geschilderd. Het ijzeren beslag van het dak werd toen ook vervangen door veelkleurige dakpannen.

Boek: Moskou is een gekkenhuis – Verhalen over een wereldstad

Korte video over de Basiliuskathedraal

https://www.youtube.com/watch?v=wB8um5Xd_FA

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×