Week van de koloniale geschiedenis

BBC-prijs voor Nederlandse historicus

BBC Samuel Johnson Prize
De Nederlandse historicus Frank Dikötter heeft woensdag de gerenommeerde BBC Samuel Johnson Prize for Non-Fiction 2011 gewonnen. Hij won de prijs met zijn boek Mao’s massamoord.

De Samuel Johnson Prize is een van de meest prestigieuze prijzen voor non-fictie in het Verenigd Koninkrijk. Aan de prijs, die ieder jaar door de BBC wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 22.000 euro verbonden. Juryvoorzitter Ben Macintyre over het boek van Frank Dikötter:- advertentie -

Mao’s massamoord – De geschiedenis van China’s grootste drama 1958-1962

Dit nauwgezette verslag van een door beestachtige mensenhanden veroorzaakte ramp is verplichte literatuur voor iedereen die een beter begrip wil krijgen van de geschiedenis van de twintigste eeuw.

Het boek Mao’s massamoord gaat over de Grote Sprong Voorwaarts, de benaming voor het tweede Chinese vijfjarenplan dat in 1958 opdracht van de communistische partijleider Mao Zedong werd gelanceerd. Mao wilde China op zowel agrarisch als industrieel gebied een beslissende stap vooruit laten zetten. Het plan liep echter uit op een catastrofe. Dikötter maakte voor zijn boek een psychologisch portret van Mao Zedong. Jurvoozitter Macintyre:

Mede dankzij toegang tot voor kort gesloten archieven is Frank Dikötter er in geslaagd een aangrijpende en exceptioneel goed geschreven aanklacht tegen Mao’s desastreuze revolutionaire experiment, die de nodeloze dood van 45 miljoen Chinezen tot gevolg had, op te tekenen.

Frank Dikötter is in 1961 in Nederland geboren. Hij is hoogleraar Humanistiek aan de Universiteit van Hong Kong en hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van London. Hij wordt gezien als een pionier in het gebruik van archiefbronnen en heeft al zeven boeken gepubliceerd over het moderne China.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: