BBC-serie over de geschiedenis oceaanlijners op NPO Doc

‘The Liners’

Tot het begin van de negentiende eeuw waren zeilschepen de enige vervoersmiddelen waarmee je van Europa naar de Verenigde Staten kon reizen. De ontwikkeling van stoomschepen vanaf 1837 zorgde voor een revolutie in het trans-Atlantische reizen. In de vierdelige documentaireserie ‘The Liners’ (BBC, 1997) wordt de geschiedenis van deze stoomschepen, ook wel oceaanlijners genoemd, aan de hand van archiefmateriaal in beeld gebracht.

Themakanaal NPO Doc zendt deze serie vanaf zondag 6 september uit.

De uitzendingen:

Aflevering 1: The Maiden Voyage
De eerste aflevering kijkt naar de ontwikkeling van de eerste stoomschepen die aan het einde van de negentiende eeuw werden ontwikkeld. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstaat er een concurrentiestrijd tussen Duitsland en Groot-Brittannië, waarbij beide landen elkaar proberen af te troeven door steeds grotere oceaanlijners te bouwen. Deze wedloop zou een voorbode vormen voor de Eerste Wereldoorlog.
Uitzending o.a. op zondag 6 september om 12.00 uur

- advertentie -

Aflevering 2: Ships of War
De tweede aflevering focust zich op de niet te onderschatten rol die oceaanlijners gespeeld hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens spelen na de oorlog de oceaanlijners een belangrijke rol bij de massale volksverhuizing van de oude naar de nieuwe wereld.
Uitzending o.a. op zondag 13 september om 12.00 uur

Aflevering 3: The Great Duel
De derde aflevering pakt het verhaal op tijdens de Grote Depressie van de jaren 30. De concurrentiestrijd tussen Groot-Brittannië en Duitsland werd uitgebreid toen een derde land zich met de strijd om de oceanen ging bemoeien. Frankrijk had het grootste en meest luxueuze schip gebouwd en deed hiermee een greep naar de macht.
Uitzending o.a. op zondag 20 september om 12.00 uur

Aflevering 4: Endless Voyage
Na de Tweede Wereldoorlog werd de concurrentiestrijd niet langer uitgevochten tussen de drie landen onderling maar met een hele nieuwe concurrent, het vliegtuig. De scheepsmaatschappijen werden gedwongen zich te ontwikkelen en te focussen op nieuwe doelgroepen om hun bestaansrecht te blijven behouden.
Uitzending o.a. op zondag 27 september om 12.00 uur

Boek: Ocean Liners – Crossing and Cruising the Seven Seas

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: