Beeld & Geluid Awards voor ‘De Oorlog’

De Oorlog
Televisieserie ‘De Oorlog’ heeft maandag een dubbelslag geslagen tijdens de Beeld & Geluid Awards in Hilversum. De serie werd eerste in de categorie Informatie. De speciaal voor jongeren ontwikkelde serie ’13 in de Oorlog’ won daarnaast de award in de categorie Jeugd.

In de negendelige serie ‘De Oorlog’ die werd gepresenteerd door Rob Trip werd het verhaal verteld van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Eindredacteur van het door de NPS ontwikkelde



- advertentie -

13 in de Oorlog

programma was Ad van Liempt, die er ook een boek bij maakte.

De vijfde aflevering, getiteld Hoe de joden uit Nederland verdwenen, viel uiteindelijk in de prijzen. In deze aflevering werd het verhaal verteld van de meer dan honderdduizend Joden die tijdens de oorlog uit Nederland werden weggevoerd. De jury zei onder meer het volgende over deze aflevering:

De NPS productie ‘De Oorlog’ is er met de aflevering ‘hoe de joden uit Nederland verdwenen’ in geslaagd de deportatie van landgenoten meer dan 65 jaar geleden, opnieuw actueel te maken. Het winnende programma kenmerkt zich door bijzonder gebruik van archiefmateriaal en opmerkelijke verteltechniek, en door de hoge informatiedichtheid en de combinatie van inhoudelijke elementen, die tot nieuwe inzichten leiden. Waarbij de parallellen met de wereld van nu, zonder deze te benoemen, feilloos zijn blootgelegd.

13 in de Oorlog

Ook de serie 13 in de Oorlog viel in de prijzen. In deze door Lisa Wade gepresenteerde serie draaide het vooral om hoe het was om als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog op te groeien. In dertien afleveringen komen verschillende facetten van de oorlog aan bod, steeds bekeken vanuit het perspectief van kinderen. Aan de orde kwamen onder meer de Duitse inval, de NSB, de oorlog in Indië, de Jodenvervolging en de bevrijding. Ook bij deze serie verscheen een boek. De eerste aflevering van de televisieserie, getiteld Een stad in brand, is uiteindelijk in de prijzen gevallen. Deze aflevering draait om het begin van de oorlog. De jury zei onder het volgende over deze aflevering:

‘13 in de Oorlog’ is een innovatieve serie over de Tweede Wereldoorlog. In dertien afleveringen wordt het verhaal van deze oorlog vertelt vanuit het perspectief van dertien verschillende kinderen. Op een bijzondere manier worden archiefbeelden, dramascènes en presentatie tot één geheel geweven, en worden de dilemma’s die een oorlog met zich meebrengt, invoelbaar gemaakt.

Daarnaast had de jury lovende woorden over voor presentatrice Lisa Wade. Volgens de jury heeft die in de serie steeds “precies de juiste tone of voice” gehanteerd: “meestal serieus, maar op passende momenten ook luchtig”.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier