Dark
Light

Siert Bruins – Het ‘Beest van Appingedam’

Nederlandse oorlogsmisdadiger
Auteur:
2 minuten leestijd
Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland; hij houdt een tas voor zijn gezicht, 29 oktober 1979 (cc - Anefo- Koen Suyk)
Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland; hij houdt een tas voor zijn gezicht, 29 oktober 1979 (cc - Anefo- Koen Suyk)

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (1921-2015), ook wel bekend als het Beest van Appingedam, werd na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld.

Oude portretfoto van Siert Bruins
Oude portretfoto van Siert Bruins
Siert Bruins werd in 1921 geboren in Vlagtwedde, een dorp in Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij onderdeel uit van de Duitse Sicherheitsdienst. Met zijn handlangers was hij onder meer actief in Delfzijl en omgeving. Vanwege zijn brute manier van optreden werd Bruins ook wel ‘het beest van Appingedam’ genoemd.

Na de oorlog werd Bruins vanwege meervoudige moord bij verstek ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi echter uit naar Duitsland. Hij kreeg er de Duitse nationaliteit en ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen. Ondanks herhaalde verzoeken van de Nederlandse overheid weigerden de Duitse autoriteiten hem uit te leveren.

Bericht over de veroordeling van Bruins in de jaren tachtig
Bericht over de veroordeling van Bruins
Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

In 2003 ondernam minister Piet Hein Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet.

Siert Bruins
Siert Bruins, bij aankomst in gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland, 29 oktober 1979

Moord op Aldert Klaas Dijkema

Eind 2013 moest Bruins in Duitsland opnieuw voor de rechter verschijnen, ditmaal als verdachte voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Bruins zou deze verzetsstrijder in de nacht van 21 op 22 september 1944 samen met zijn collega August Neuhäuser van de Sicherheitsdienst hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video
Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag in 2013 – Still NOS-video
Aanvankelijk probeerde de verdediging nog onder een rechtszaak uit te komen, door te stellen dat Bruins psychisch niet meer in staat was zich voor een rechter te verantwoorden. Volgens zijn advocaat was Bruins vergeetachtig en waren zijn geestelijke vermogens sterk achteruit gegaan. Een psychiater concludeerde hierna echter dat de oud-nazi niet dement was en dus gewoon vervolgd kon worden.

Van een veroordeling kwam het echter niet omdat de rechtbank in Hagen aangaf geen oordeel te kunnen vellen vanwege een gebrek aan getuigen. Zelf beweerde Bruins dat Aldert Klaas Dijkema door zijn kompaan was gedood en dat hij dus onschuldig was.

Siert Bruins was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die op vrije voeten was. Hij overleed op 94-jarige leeftijd.

Boek: De Zoektocht Naar De Meest Gezochte Nazi's

Levy & De laatste nazi’s – Siert Bruins

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×