‘Beest van Appingedam’ houdt kaken op elkaar

Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo
Siert Bruins in 1980 – Foto: CC / Koen Suyk, Anefo
De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) moet volgende maand in Duitsland voor de rechter verschijnen. Hij zal daar echter niet spreken. Zijn advocaat heeft dat gezegd tegenover het ANP.

Volgens de advocaat, Klaus-Peter Kniffka, heeft de laatste vrije, nog levende Nederlandse oorlogsmisdadiger de laatste tijd al te veel gezegd.


Enige tijd geleden werd hij benaderd door het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Toen hem gevraagd werd wie in september 1944 verzetsman Aldert Klaas Dijkema had neergeschoten antwoordde Bruins: “Neuhäuser”. Daarmee gaf hij indirect toe dat hij bij de liquidatie was.

Volgens de advocaat is dit een riskant punt omdat er volgens hem verder geen getuigen zijn. Siert Bruins gaat daarom tijdens de komende rechtszaak niets meer zeggen.

- advertentie -

Beest van Appingedam

Siert Bruins, bekend als ‘het beest van Appingedam’, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet. Omdat hij in de oorlog de Duitse nationaliteit kreeg levert Duitsland hem niet uit aan Nederland.

Zijn advocaat heeft laten weten dat Bruins tegen de rechtszaak opziet en huivert bij de gedachte dat hij zijn laatste jaren in de cel moet slijten.

SS’er Bruins staat opnieuw terecht

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: